Walter Bedell Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walter Bedell Smith
Lieutenant General Walter Bedell Smith, three-quarter length portrait, seated, facing front, in uniform.jpg
Født5. oktober 1895[1][2][3]
Indianapolis
Død9. august 1961[1][2][3] (65 år)
Washington D.C.
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington (1961)
Utdannet ved U.S. Army Command and General Staff College, US Army War College
Beskjeftigelse Diplomat, militær
Nasjonalitet USA
Utmerkelser
18 oppføringer
Bronze Star Medal, storkors av Eikekroneordenen, kommandørridder av Order of the Bath, kommandørridder av Order of the British Empire, storkors av Alaouite-ordenen, storkors av Kroneordenen, legionær av Legion of Merit, 1. klasse av Kutuzovordenen, kommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia Restituta, Croix de guerre 1940–1945 (Belgium), storoffiser av Æreslegionen, storkors av Den nederlandske løves orden, sølvkors av Virtuti Militari, Storkors av Nichan Iftikhar-ordenen, Croix de guerre 1914–1918, Croix de Guerre, World War II Victory Medal, 2. klasse av Grunwald-korsets orden
VåpenartUnited States Army
Militær gradgeneral
StillingCIAs direktør, United States Ambassador to Russia, ambassadør
Deltok iførste verdenskrig, andre verdenskrig
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Walter Bedell Smiths signatur

Walter Bedell Smith (født 10. oktober 1895 i Indianapolis i Indiana, død 9. august 1961 i Washington, DC) var en general i United States Army som tjenestegjorde som stabssjef under general Dwight D. Eisenhower ved de alliertes hovedkvarter i Tunisia og den allierte invasjonen av Italia. I 1944-1945 var han Eisenhowers stabssjef ved Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF). Senere var han amerikasnsk ambassadør i Moskva og så sjef for CIA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Walter Bedell Smith ble immatrikulert ved Butler University, men hans far utviklet alvorlige helseproblemer og Smith forlot universitetet for å jobbe og støtte familien økonomisk.

Militær[rediger | rediger kilde]

Smith vervet seg som menig soldat, i en alder av 16 år, til Indiana National Guard i 1911. Han ble kalt ut to ganger, i 1913 til en flom i Ohio, og til en trikkestreik. Smith ble forfremmet til korporal og senere til sersjant. Deretter fullførte han befalsutdanning i 1917 og ble utnevnt til fenrik, i november samme året. Under første verdenskrig ble han såret under Aisne-Marne-offensiven i 1918.

Etter ni år som løytnant ble Smith forfremmet til kaptein i september 1929.

Etter krigen var Smith stabsoffiser og instruktør ved United States Army Infantry School. Han var involvert i forhandlingene rundt våpenstillstanden mellom Italia og de allierte væpnede styrker, som han undertegnet på vegne av general Eisenhower. Smith hadde et rykte som en tøff og brysk leder. I 1944 ble han utnevnt til stabssjef ved Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), igjen under ledelse av Dwight D. Eisenhower.

Smith forhandlet frem en avtale om matvarehjelp for den sultne nederlandske sivilbefolkningen i byene vest i landet, og åpnet diskusjoner for en fredelig og fullstendig tysk kapitulasjon i Holland. I mai 1945 møtte Smith med representanter for den tyske overkommando for å forhandle om det nasjonalsosialistiske Tysklands overgivelse. Smith var kort tilbake til USA i juni 1945.

Etter den andre verdenskrig jobbet han som USAs ambassadør til Sovjetunionen fra 1946 til 1948. Han ble direktør for Central Intelligence Agency (CIA) i 1950. Smith omorganiserte etaten, omdefinerte sin struktur og misjon, og ga den en ny følelse av hensikt. Smith forlot CIA i 1953.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Walter Bedell Smith, biography/Walter-Bedell-Smith
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Walter Bedell Smith, 2296
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Walter Bedell Smith, w6p84xw4