Tirol (Østerrike)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nord-Tirol»)
Tirol

Flagg

Våpen

Tirols flagg

Kart over Tirol

LandØsterrikes flagg Østerrike
StatusDelstat
Oppkalt etterGefürstete Grafschaft Tirol
HovedstadInnsbruck
Areal12 640 km²
Befolkning746 153 (1. januar 2017)
Bef.tetthet59,03 innb./km²
SpråkTysk Rediger på Wikidata
Høyder
 – Høyeste

3797 m (Großglockner)
Nettsidewww.tirol.gv.at/
Kart
Tirol
47°16′00″N 11°24′00″Ø

Tirol er den mest alpine og tynnest befolkede delstaten i Østerrike, og utgjør den østerrikske delen av alpelandskapet Tirol. Delstaten grenser til Tyskland (Bayern), Sveits (Graubünden), Italia (Syd-Tirol og Veneto) samt delstatene Vorarlberg, Salzburg og Kärnten. Tirol består av to geografisk atskilte områder, Nord-Tirol og Øst-Tirol.

Landsvåpenet er en rød ørn i et sølv skjold med en gyllen krone og en grønn krans over hodet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nord-Tirols største dal er Inndalen, som strekker seg fra vest til øst. Nord for Inn ligger De nordlige kalkalper med fjellgrupper som Lechtal-Alpene, Wetterstein, og Karwendel, og med få og veldig små sidedaler. Syd for Inn ligger Sentral-Alpene med bl.a. Ötztal-Alpene, Stubai-Alpene og Zillertal-Alpene. Her ligger også de største sidedalene, som strekker seg inn til Alpenes hovedkam: Kauner-, Pitz-, Ötz-, Wipp- og Zillertal.

Hovedstaden Innsbruck ligger sentralt i Inndalen og deler Nord-Tirol i Tiroler Oberland (vest for Innsbruck) og Tiroler Unterland (øst for Innsbruck). Helt i vest, ved overgangen til Vorarlberg, ligger dessuten fjellgruppene Verwall og Silvretta. Helt i øst, ved overgangen til Salzburg, Kaiserfjellet og Kitzbühel-Alpene.

Tirols og Østerrikes høyeste fjell er den 3797 m høye Großglockner i fjellmassivet Hohe Tauern i Øst-Tirol ved grensen til Kärnten. Øst-Tirol er ellers gjennomtrukket av Isel- og Draudalene og har andel bl.a. i De karniske Alpene.

Kommuner, byer og administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Ved siden av bydistriktet (Statutarstadt) Innsbruck består Tirol av 279 kommuner (Gemeinden). Disse er sammenfattet til åtte distrikter (Bezirke):

De største byene/kommunene i Tirol (med innbyggertallet i parentes, 2017) er:

  1. Innsbruck (132 236)
  2. Kufstein (18 973)
  3. Telfs (15 582)
  4. Hall in Tirol (13 801)
  5. Schwaz (13 606)
  6. Wörgl (13 537)
  7. Lienz (11 945)
  8. Imst (10 371)
  9. St. Johann in Tirol (9 425)
  10. Rum (9 063)
  11. Kitzbühel (8 341)
  12. Zirl (8 134)
  13. Wattens (7 870)
  14. Landeck (7 764)
  15. Jenbach (7 088)

Næring[rediger | rediger kilde]

Næringen varierer veldig mellom bynære områder, der servicebedrifter og mellomstore til industrielle bedrifter dominerer, og de mer alpine strøkene, der turismen er den viktigste inntektskilden. Over hele delstaten er servicenæringen den største næringsgrenen, der to tredjedeler jobber. De viktigste beskjeftigelsene er her det offentlige (forvaltning, helse- og skolevesen) med 21 %, handel med 16 % og turisme med 11 %.

17 % av arbeidstagerne jobber i industrien, spesielt glass/keramikk, metallbearbeidelse, matvareforedling, maskinbygging og kunsthåndverk.

Landbruket inklusive seterdrift spiller en stor rolle i tirolernes selvforståelse og for bevaringen av landskapsbildet. Setre og fjellslåtter utgjør hele 26 % av landets areal, noe som er den høyeste andelen av alle østerrikske delstater. Per i dag jobber imidlertid bare rundt én prosent av befolkningen i landbruket.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Delstatsregjeringen, som ledes av en Landeshauptmann (guvernør), velges av delstatens parlament (Landtag). Landdagen er folkevalgt og har 36 seter.

Tirol er en forholdsvis konservativ delstat. ÖVP har vært det største partiet i alle valg etter andre verdenskrig, og har stort sett hatt absolutt flertall.[trenger referanse] På den andre siden er Tirol den østerrikske delstaten der De grønne alltid har vært og er best representert.[trenger referanse] Dette kan ha sammenheng med at miljøproblemer (som f.eks. tungtransporten over Brennerpasset, de negative effektene av turismen m.m.) er mer synlige i et alpint landskap.[trenger referanse]

Valgresultatene ved landdagsvalget i 2013 var:

Historie[rediger | rediger kilde]

Delstaten Tirol er bare en del av det forhenværende fyrstegrevskapet Tirol. Se for øvrig egen artikkel om historien til landskapet og delstaten Tirol.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]