Hopp til innhold

Ötztal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ötztal

Ötztal er en alpedal i Tirol. Den utgjør med 65 km lengde en av de større sydlige sidedalene til Inndalen. «Nabosidedalene» er Pitztal i vest og Sellraintal i øst. Ötztal begrenses av to av Øst-Alpenes største fjellmassiver, nemlig Stubai-Alpene i øst og Ötztal-Alpene i vest og syd. Dalen er dermed et attraktivt utgangspunkt for alpine fjellturer og skiturisme. Dalinngangen ligger 45 km vest for Innsbruck og har en egen jernbanestasjon (Ötztal-Bahnhof), hvorfra man kan fortsette per buss.

Ötztal har 14 000 innbyggere som er fordelt over fem kommuner (i distriktet Imst). Fra dalinngangen og innover (sydover) er dette:

Kommunene tilsvarer dalens naturlige inndeling i terrasser, som delvis er adskilt gjennom trange juv. Fra inngangen og oppover endrer dalen gradvis karakter fra et landbruksområde (med korn- og fruktdyrking) til å få mer og mer alpint preg.

Et stykke syd for Sölden deler dalen seg i to, Gurgler Tal fortsetter rett sydover, og Venter Tal går sydvestover. Fra Gurgler Tal fins det en veiforbindelse over Timmelspasset til Vinschgau i Syd-Tirol (Italia). Forbindelsen fra Venter Tal over Hauslabpasset til Syd-Tirol kan bare passeres til fots på en fjellsti, men den har i lang tid vært brukt av befolkningen i området: Fjellbøndene fra Schnalsdalen i Syd-Tirol bruker engene i Venter Tal som sommerbeite (seter) for sauene sine.

Dalens elv heter Ötztaler Ache. Den har et tilsigsfelt på 984 km² og er en av Inns største bielver på grunn av smeltevannet fra Ötztal-Alpenes isbreer.