Hopp til innhold

Wörgl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wörgl

Våpen

LandØsterrikes flagg Østerrike
DelstatFlagget til Tirol Tirol
DistriktKufstein
Ligger vedInn
Postnummer6300
Retningsnummer05332
Areal19,73 km²
Befolkning13 811[1] (2018)
Bef.tetthet700 innb./km²
Høyde o.h.511 meter
Nettsidewww.woergl.at
Kart
Wörgl
47°28′59″N 12°03′59″Ø

Wörgl er en by i den østerrikske delstaten Tirol. Den har 12 500 innbyggere (2007). Wörgl var et forholdsvis ubetydelig tettsted inntil jernbaneforbindelsen mellom Tirol og Salzburg ble bygget på 1870-tallet. Med sin beliggenhet ved møtepunktet mellom Inndalen (mot Innsbruck i vest og Bayern i nord) og Brixental (mot Kitzbühel og Salzburg i øst), ble Wörgl plutselig et trafikknutepunkt. Dette førte til en voldsom økonomisk oppgangsperiode med bl.a. sement- og celluloseproduksjon.

Også i dag er industri og handel de viktigste næringsgrenene. I tillegg kommer små og mellomstore bedrifter innen teknologi og logistikk.

Wörgl tiltrakk seg internasjonal oppmerksomhet da det i 1932/33 bekjempet den høye arbeidsledigheten med en rentefri bytteøkonomi etter ideene av Silvio Gesell om Freiwirtschaft. Dette ble gjort ved å innføre byttelapper, som ble kalt Wörgler Schilling og som erstattet de offisielle schillingene som betalingsmiddel. Enkelt sagt ble hele byen gjort om til en stor byttering. Siden man ikke kunne putte byttelappene i banken og de tvert imot ble devaluert med 1 % hver måned, kom det ny fart i økonomien. Mens arbeidsledigheten fortsatte å øke i resten av landet, ble den i Wörgl redusert fra 21 til 15 % i løpet av ett år, og byen opplevde en bygge- og investeringsboom. Tiltaket vekket internasjonal interesse hos ledende økonomer og politikere, men også forargelsen til Østerrikes nasjonalbank, som så sitt pengemonopol krenket. Etter at banken hadde vunnet en rettssak og myndighetene truet med å bruke militær makt, ble «eksperimentet» derfor avsluttet etter 14 måneder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]