Zillertal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zillertal
LandØsterrikes flagg Østerrike
Høyde o.h.542 meter
Kart
Zillertal
47°20′00″N 11°52′00″Ø

Zillertal er en sydlig sidedal til Unterinntal i Tirol. Dalen er forholdsvis bred, solfylt og ikke veldig bratt. Det drives derfor mye landbruk, og dalen er også attraktiv for turismen. Dalen har 35 000 innbyggere, som er fordelt over 25 kommuner. Dalen utgjør en del av distriktet Schwaz, men har et eget forvaltningssete, som ligger i dalens historiske og geografiske midtpunkt i Zell am Ziller. Ziller er navnet på dalens elv.

Zillertal danner grensen mellom Tux-Alpene i vest og Kitzbühel-Alpene i øst. De sydlige delene av dalen begrenses av Zillertal-Alpene med flere fjelltopper over 3000 moh.

Kommunen ved inngangen til Zillertal heter Strass im Zillertal. Dalens største kommune, Mayrhofen (3800 innbyggere) ligger 30 km lenger sør og danner slutten på den egentlige Zillertal. Her forgrener dalen seg i fire mindre og brattere daler: Tuxertal mot vest, Zamser Grund mot sydvest, Stillupgrund mot sydøst og Zillergrund mot øst. De to førstnevnte er bebodd. Av andre sidedaler er Gerlostal den største. Den ligger øst for Zell og danner over Gerlospasset forbindelsen til det salzburgske landskapet Pinzgau.

Med Zillertalbahn, en smalsporet jernbanelinje fra Jenbach i Inndalen til Mayrhofen, er Zillertal også knyttet til Østerrikes jernbanenett. Dermed er dalen enkelt tilgjengelig fra f.eks. Innsbruck, som ligger ca. 40 km lenger vest.

Som religionshistorisk kuriositet kan man nevne at grensen mellom bispedømmene Innsbruck og Salzburg går langs elven Ziller. Dermed sogner landsbyene på dalens venstre (vestlige) side åndelig sett til Innsbruck, og den høyre (østre) siden til Salzburg. Dette kommer også til uttrykk i kirkespirene: Mens kirketårnene har røde tak på Zillers venstre side, har de grønne tak på elvens høyre side.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]