Vorarlberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vorarlberg

Flagg

Våpen

Kart over Vorarlberg

LandØsterrikes flagg Østerrike
StatusDelstat
HovedstadBregenz
Areal2 601 km²
Befolkning373 293 (1. januar 2013)
Bef.tetthet143,52 innb./km²
SpråkSveitsertysk, walsertysk, alemannisk Rediger på Wikidata
Høyder
 – Høyeste

3312 m (Piz Buin)
Høyde o.h.1 063 meter
Nettsidevorarlberg.at/
Kart
Vorarlberg
47°14′37″N 9°53′38″Ø

Vorarlberg (uttales IPA: [ˈfoːɐ̯ʔaʁlbɛʁk]) er den vestligste delstaten i Østerrike og ligger mellom Bodensee, Rhinen og Arlbergpasset. Vorarlberg grenser mot Tyskland (Bayern), Sveits (St. Gallen og Graubünden) og Liechtenstein samt den østerrikske delstaten Tirol. Delstaten har flere vintersportssteder, og turisme er en viktig næringsgren.

Den tyske dialekten som snakkes i Vorarlberg (alemannisk) er nærmere beslektet med dialektene i Sveits og det sydvestlige Tyskland enn med de bairiske dialektene i resten av Østerrike.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fra Tirol og resten av Østerrike er Vorarlberg atskilt gjennom Arlbergpasset (1793 m), som også er opphavet til delstatens navn («bortenfor Arlberg»). De største elvene i Vorarlberg er Rhinen (som danner grense mot Sveits), Bregenzer Ach og Dornbirner Ach.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Vorarlberg er inndelt i 96 kommuner (Gemeinden) i fire distrikter, som er oppkalt etter sine forvaltningssteder:

Historie[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1400- og 1500-tallet ble mesteparten av Vorarlberg ervervet av habsburgerne. Før den tid hadde området tilhørt ulike grevehus, bl.a. grevene av Montfort og Tübingen.

Vorarlberg ble lenge administrert fra Innsbruck i Tirol (inntil 1805 som en del av Vorderösterreich), men fikk selvstyre i 1861. Etter den første verdenskrig ble det holdt en folkeavstemning om en tilslutning til Sveits, som ble støttet av 80 % av innbyggerne. Likevel forble Vorarlberg ved den nyoppretta republikken Østerrike, nå som delstat. Bortsett fra perioden 19381945, da Vorarlberg inngikk i Reichsgau (distriktet) Tirol-Vorarlberg sammen med Nord-Tirol, har Vorarlberg vært en selvstendig delstat i Østerrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ E. M. Wilkinson (1998). «Dialect and Standard Language in the Other German-speaking Countries» (PDF). Dept. of German Studies and Slavic Studies, Monash University. Besøkt 19. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]