Hopp til innhold

Burgenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Burgenland

Flagg

Våpen

Kart over Burgenland

LandØsterrikes flagg Østerrike
StatusDelstat
Grunnlagt1921
Oppkalt etterMoson
HovedstadEisenstadt
Areal3 965 km²
Befolkning280 000 (2006)
Bef.tetthet70,62 innb./km²
SpråkKroatisk, bairisk, ungarsk Rediger på Wikidata
Høyder
 – Høyeste

884 m (Geschriebenstein)
Høyde o.h.333 meter
Nettsidewww.burgenland.at/
Kart
Burgenland
47°30′00″N 16°25′00″Ø

Burgenland er den østligste delstaten i Østerrike. Den grenser til Slovakia (Bratislavský kraj), Ungarn (Győr-Moson-Sopron og Vas) og Slovenia, foruten til nabodelstatene Niederösterreich og Steiermark.

I den nordlige delen av det forholdsvis flate Burgenland ligger Neusiedler See, en stor såkalt steppesjø, som er forholdsvis grunn, omgitt av et brett sivbelte, og med en unik fauna.

Den sørlige delen er mer bakkete.

Administrativ inndeling

[rediger | rediger kilde]

Burgenland består av 171 kommuner (Gemeinden) i sju distrikter (Bezirke), som er oppkalt etter distriktenes forvaltningssted, og to bydistrikter (Statutarstädte):

Til tross for sin overveiende tyskspråklige befolkning var Burgenland siden 1647 tillagt den ungarske delen av Østerrike-Ungarn. Området har vært tyskspråklig helt siden den tyske koloniseringen1300-tallet, og hørte administrativt til den transleitanske riksdelen av Østerrike-Ungarn, det vil si lå under den ungarske delen av dobbeltmonarkiet. Ettersom begge riker var under felles styre, hadde det dengang ingen praktisk betydning for innbyggerne.[trenger referanse]

Etter oppløsningen av Østerrike-Ungarn etter den første verdenskrig ble området i henhold til Saint-Germain-traktaten tilstått Østerrike, mens den da språklig blandete byen Ödenburg (ungarsk Sopron), som hadde vært en naturlig hovedstad, tilfalt etter en i manges syn "rigget" folkeavstemning[trenger referanse], Ungarn. Derved forble byen Sopron i Ungarn mens dens omland tilfalt Østerrike og den mindre byen Eisenstadt ble den nye delstatens hovedstad.

Navnet (Burgenland = «borgenes land») refererer til de fire ungarske distriktene som bidro med arealer til Burgenland:[trenger referanse] Ödenburg, Eisenburg (ungarsk: Vasvár), Wieselburg (Moson) og Pressburg (Poszoni, i dag hovedstaden i Slovakia: Bratislava). Ingen av de navngivende byene ligger imidlertid i dagens Burgenland.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]