Burgenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Burgenland
Burgenland

Flagg

Våpen

Kart over Burgenland

Land Østerrike Østerrike
Status Delstat
Hovedstad Eisenstadt
Areal 3 965 km²
Befolkning 280 000 (2006)
Høyder
 – Høyeste:

884 m (Geschriebenstein)
Høyde 333 meter

Koordinater: 47°30′N 16°25′Ø Burgenland er den østligste delstaten i Østerrike. Den grenser til Slovakia (Bratislavský kraj), Ungarn (Győr-Moson-Sopron og Vas) og Slovenia, foruten til nabodelstatene Niederösterreich og Steiermark.

Geografi[rediger | rediger kilde]

I den nordlige delen av det forholdsvis flate Burgenland ligger Neusiedler See, en stor såkalt steppesjø, som er forholdsvis grunn, omgitt av et brett sivbelte, og med en unik fauna.

Den sørlige delen er mer bakkete.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Burgenland består av 171 kommuner (Gemeinden) i sju distrikter (Bezirke), som er oppkalt etter distriktenes forvaltningssted, og to bydistrikter (Statutarstädte):

Historie[rediger | rediger kilde]

Burgenland er på en måte den «yngste» delen av Østerrike, det vil si at denne delstatens område ikke var noen del av Østerrike før 1921. Selv om området har vært tyskspråklig helt siden kolonialiseringen på 1300-tallet, hørte det til den transleitanske riksdelen av Østerrike-Ungarn, dvs. lå under den ungarske kongekrone.

I Saint-Germain-traktaten etter den første verdenskrig ble området tilslått Østerrike, men den språklig blandete byen Ödenburg (ungarsk Sopron), som hadde vært en naturlig hovedstad, tilfalt etter en folkeavstemning Ungarn. Dermed ble Eisenstadt til den nye delstatens hovedstad. Navnet (Burgenland = «borgenes land») refererer til de fire ungarske distriktene som bidro med arealer til Burgenland: Ödenburg, Eisenburg (Vasvár), Wieselburg (Moson) og Pressburg (Poszoni, slovakisk Bratislava). Ingen av de navngivende byene ligger imidlertid i Burgenland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]