Hopp til innhold

Wipptal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wipptal er en av Tirols største daler og en av Alpenes viktigste ferdselsårer. Dalen strekker seg i nord–syd-retning fra Innsbruck og via Brennerpasset til Brixen.

Wipptal er et sjeldent eksempel på en dal som ikke skifter navn ved et pass eller vannskille (se også Pustertal). Nord for Brennerpasset er Wipptal således dalen til elven Sill, som drenerer nordover til Inn. Syd for Brennerpasset utgjør den derimot den øvre delen av dalen til Eisack (italiensk Isarco), som drenerer sydover til Etsch (Adige).

Wipptal er og har alltid vært en viktig forbindelse mellom Tyskland og Italia, og var av stor betydning for Tirol som passtat. Siden 1920 er Wipptal delt ved Brennerpasset mellom Østerrike (Nord-Tirol) og Italia (Syd-Tirol). Men også dalens sydlige del er overveiende tyskspråklig (85 %).

Wipptal begrenses av mektige fjell på begge sider: Zillertaler Alpen i øst, som når opp til 3480 m; og av Stubaier (opp til 3507 m) og Sarntaler Alpen i vest.

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Wipptal

Kart over Wipptal
Wipptals beliggenhet i Syd-Tirol

LandItalias flagg Italia
RegionTrentino-Syd-Tirol
ProvinsSyd-Tirol
Ligger vedSill
Eisack
HovedstadSterzing
Areal650 km²
Befolkning18400 (per 2005)
Bef.tetthet28,3 innb./km²
Høyde o.h.723 meter
Kommuner6
Kart
Wipptal
47°00′N 11°30′Ø

Kommunene i Wipptals østerrikske del hører til distriktet Innsbruck-Land. Kommunene i den italienske delen av Wipptal utgjør et eget forvaltningsdistrikt som heter Bezirksgemeinschaft Wipptal. Dens forvaltningssete er Sterzing. På italiensk omtales distriktet nå også ofte som Wipptal, ellers som Alta Valle Isarco («øvre Eisackdal»).

Fra nord til syd er kommunene:

Kommunene ligger mellom 559 og 1165 moh.

Wipptal har flere sidedaler. Den største er Stubaital i nordvest. I tillegg kommer en rekke mindre daler, som utgjør egne kommuner:

De to sistnevnte kommunene hører også til forvaltningsdistriktet Wipptal.