Außerfern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Außerfern
Bezirk Reutte

Kart over Außerfern
Außerferns beliggenhet i forhold til Tirols resterende distrikter

Koordinater: 47°24′N 10°30′Ø
Land Østerrike Østerrike
Delstat Tirol
Status Distrikt
Adm. senter Reutte
Areal 1 237 km²
Befolkning 32 023±1
Bef.tetthet Uttrykksfeil: Ugjenkjennelig skilletegn «�» innb./km²
Høyde over havet 1 222 meter
Kommuner 37

Außerfern (uttales «aosafern») er den delen av Tirol som ligger «bortenfor Fernpasset» («außer dem Fern»), dvs. nord for Lechtaler Alpen. Området utgjør forvaltningsdistriktet (Bezirk) Reutte i Østerrikes delstat Tirol. Nabodistriktene er Imst og Landeck i syd, og Bregenz og Bludenz (begge Vorarlberg) i vest; dessuten grenser det til Bayern (Tyskland) i nord. Kommunen Jungholz er en eksklave av Außerfern som er omgitt av bayersk territorium, men berører Tirol i ett punkt. Außerferns forvaltningssete er Reutte.

Außerfern består hovedsakelig av en stor dal (Lechtal), som begynner i Vorarlberg i sydvest og fortsetter nordøstover i Bayern. Områdene som ikke hører til Lechtal er Tannheimer Tal, Zwischentoren og Jungholz.

Historisk og kulturelt sett var det et nært forhold til Allgäu og Oberbayern. De nordlige delene av Außerfern hørte til Bayern inntil 1400-tallet. På det kirkelige plan varte tilhørigheten til Bayern (nærmere bestemt bispedømmet Augsburg) enda lenger.

De tyske dialektene som tales i Außerfern er overveiende bairiske som ligner på dialektene fra Oberinntal. I flere områder tales imidlertid alemannisk: Helt i nord taler man de samme dialektene som i de tilgrensende bayriske områdene (dvs. schwäbisch), og lengst sydvest walserspråket (höchstalemannisch).

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Außerfern har 37 kommuner: