Middlesbrough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Middlesbrough
Middlesbroughs rådhus sommeren 2013
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMiddlesbrough
Seremon. grevskapNorth Yorkshire
StatusBy (town)
Grunnlagt1830
Retningsnummer01642
Areal53,87 km²
Befolkning376 333 (2011)
Bef.tetthet6 985,9 innb./km²
Kart
Middlesbrough
54°34′26″N 1°14′00″V

Middlesbrough er en stor industriby og enhetlig myndighet på sørbredden av elven Tees i grevskapet North Yorkshire i England. Byen er lokalisert rett utenfor North York Moors nasjonalpark. Yorkshire Dales er også kort vei unna. I 2011 hadde byen en befolkning på 138 400 innbyggere for kommunen (borough) og 174 700 innbyggere i det større urbane området Middlesbrough (built-up area),[1] som i seg selv er en del av de større urbane området Teesside, og hadde en total befolkning på 376 333 innbyggere i folketellingen i 2011.[1]

Middlesbrough var en del av det historiske området North Riding av Yorkshire fram til 1889, da det ble et borough i grevskapet (uavhengig av administrasjonen i grevskapet). I 1968 ble borough slått sammen med en rekka andre for å utgjøre County Borough of Teesside. Det ble absorbert i 1974 av det nye grevskapet Cleveland. I 1996 ble dette grevskapet nedlagt og Middlesbrough ble en enhetlig myndighet innenfor det seremonielle grevskapet North Yorkshire. Distriktet er et av de få i England som ledes av en direktevalgt borgermester.

I 1830 ble Erimus, som er latin og betyr «We shall be» («Vi skal være»), valgt som Middlesbroughs motto. Det minner om Fuimus, «We have been» («Vi har vært»), motto til den normannisk-skotske adelsslekten Bruce (med kong Robert Bruce som fremste medlem), som var herre av Cleveland i middelalderen. Byens våpenskjold er en løve i himmelblå, tatt fra våpenskjoldet til slekten Bruce, en stjerne, tatt fra våpenskjoldet til kaptein James Cook, og to skip som representerer skipsbygging og den maritime handelen.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Middlesbrough er en ung by. I 1801 bestod bygningsmassen der av fire gårdsbygninger, men i løpet av det 19. århundre hadde den en vekst som er enestående i britisk sammenheng. Dette skyldtes at det ble lagt store jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft der. Verdensprisen for stål og jern ble i mange år satt i Teesside. Sydney Harbour Bridge er designet og bygget av Durman Long fra Middlesbrough og har «Made in Middlesbrough» skrevet på siden.

Joseph Pease fra Darlington satte igang veksten da han så at byen egnet seg som havn for utskipning av kull fra det nordøstlige England. Det store spranget kom da man fant jernmalm i Cleveland Hills i 1850. Dette ble oppdaget av Henry Bolckow og John Vaughan, som i 1841 hadde åpnet et jernverk i byen. Bolckow ble borgermester i 1853 og byens første representant til parlamentet.

Bell Brothers startet et stort jernverk på bredden av Tees i 1853, og stålpoduksjon startet ved Port Clarence i 1889. De startet også med saltproduksjon etter at saltforekomster ble funnet i 1874. På det tidspunktet hadde selskapet hele 6000 ansatte. Isaac Lowthian Bell ble den første presidenten for Iron and Steel Institute, og var overborgermester for Newcastle upon Tyne 18541855 og igjen 18621863.

Severdigheter og kultur[rediger | rediger kilde]

Middlesbrough har naturlig nok ingen spesielt gamle bygninger, og byen bærer preg av å være bygget opp omkring industri. Det nye rådhuset er en imponerende bygning, og det gamle rådhuset fra 1864 er også et flott bygg.

Little Theatre var det første nye teateret som ble bygget i England etter andre verdenskrig.

Byen har den eneste offentlig utstilte skulptur i Storbritannia av den amerikanske kunstneren Claes Oldenburg. Den er en flaskeformet skulptur reist til ære for kaptein James Cook. Cook har også fått et kjøpesenter i Middlesbrough oppkalt etter seg, Captain Cook Square. En modell av Cooks skip, HMS «Endeavour», henger i taket i kjøpesenteret Cleveland center.

Dorman Longs kontor i Zetland Street er den eneste kommersielle bygningen som er designet av Philip Webb.

Transporter Bridge fra 1911 går over Tees inne i byen. Den er den største bro av sitt slag, med en lengde på 259 m og en høyde på 68,5 m.

Fotballklubben Middlesbrough FC spiller i Football League Championship og har sin hjemmebane på Riverside Stadium.

Pop-artisten Chris Rea er født og oppvokst i Middlesbrough.

Det katolske Middlesbrough bispedømme har sitt sete i byen, med St. Marias katedral.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Aylsham har følgende vennskapsbyer:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b "2011 UK Census statistics"
  2. ^ «Middlesbrough Borough Council». Civic Heraldry of England and Wales.
  3. ^ «Town Twinning» Arkivert 20. mars 2016 hos Wayback Machine.. Middlesbrough Council.
  4. ^ «British towns twinned with French towns». Archant Community Media Ltd.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Middlesbrough hos Wikivoyage