Middlesbrough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Middlesbrough

Kart over Middlesbrough
Vist i England

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Nordøst-England
Adm. grevskap: Intet
Seremonielt grevskap: North Yorkshire
Status By (town) og enhetlig myndighet
Adm. senter Middlesbrough
Areal 53,87 km²
Befolkning 139 003 (2003)
Bef.tetthet 2 580,3 innb./km²
ONS-kode 00EC

Middlesbrough er en by og enhetlig myndighet i North Yorkshire, England. Selve byen har et innbyggertall på i underkant av 140 000 (2003), men med de omkringliggende byene Normanby, Ormesby, Grangetown og South Bank kommer det opp i noe over 175 000. Den utgjør videre en del av Teesside, et sammenhengende urbant område med nesten 400 000 innbyggere.

I 1974 ble byen en del av det nye grevskapet Cleveland. Dette ble oppløst i 1996, og Middlesbrough ble en enhetlig myndighet innenfor det seremonielle grevskapet North Yorkshire. Distriktet er et av de få i England som ledes av en direktevalgt borgermester.

Middlesbrough ligger på sørbredden av Tees, rett utenfor North York Moors nasjonalpark. Yorkshire Dales er også kort vei unna.

Historie[rediger | rediger kilde]

Middlesbrough er en ung by. I 1801 bestod bygningsmassen der av fire gårdsbygninger, men i løpet av det 19. århundre hadde den en vekst som er enestående i britisk sammenheng. Dette skyldtes at det ble lagt store jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft der. Verdensprisen for stål og jern ble i mange år satt i Teesside. Sydney Harbour Bridge er designet og bygget av Durman Long fra Middlesbrough og har «Made in Middlesbrough» skrevet på siden.

Joseph Pease fra Darlington satte igang veksten da han så at byen egnet seg som havn for utskipning av kull fra det nordøstlige England. Det store spranget kom da man fant jernmalm i Cleveland Hills i 1850. Dette ble oppdaget av Henry Bolckow og John Vaughan, som i 1841 hadde åpnet et jernverk i byen. Bolckow ble borgermester i 1853 og byens første representant til parlamentet.

Bell Brothers startet et stort jernverk på bredden av Tees i 1853, og stålpoduksjon startet ved Port Clarence i 1889. De startet også med saltproduksjon etter at saltforekomster ble funnet i 1874. På det tidspunktet hadde selskapet hele 6000 ansatte. Isaac Lowthian Bell ble den første presidenten for Iron and Steel Institute, og var overborgermester for Newcastle upon Tyne 18541855 og igjen 18621863.

Severdigheter og kultur[rediger | rediger kilde]

Middlesbrough har naturlig nok ingen spesielt gamle bygninger, og byen bærer preg av å være bygget opp omkring industri. Det nye rådhuset er en imponerende bygning, og det gamle rådhuset fra 1864 er også et flott bygg.

Little Theatre var det første nye teateret som ble bygget i England etter andre verdenskrig.

Byen har den eneste offentlig utstilte skulptur i Storbritannia av den amerikanske kunstneren Claes Oldenburg. Den er en flaskeformet skulptur reist til ære for kaptein James Cook. Cook har også fått et kjøpesenter i Middlesbrough oppkalt etter seg, Captain Cook Square. En modell av Cooks skip, Endevaour, henger i taket i kjøpesenteret Cleveland center.

Dorman Longs kontor i Zetland Street er den eneste kommersielle bygningen som er designet av Philip Webb.

Transporter Bridge fra 1911 går over Tees inne i byen. Den er den største bro av sitt slag, med en lengde på 259 m og en høyde på 68,5 m.

Fotballklubben Middlesbrough FC spiller i Football League Championship og har sin hjemmebane på Riverside Stadium.

Pop-artisten Chris Rea er født og oppvokst i Middlesbrough.

Det katolske Middlesbrough bispedømme har sitt sete i byen, med katedralen St. Maria.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Middlesbrough – bilder, video eller lyd