Jasmund nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Nasjonalpark Jasmund)
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Jasmund nasjonalpark
Jasmund nasjonalpark
LandTyskland Tyskland
StedRügen
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 35. sesjon i 2011. Referansenr. 1133.
Kriterium NATUR (IX)
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Jasmund nasjonalpark ligger i Tyskland
Jasmund nasjonalpark
Jasmund nasjonalpark
Jasmund nasjonalpark (Tyskland)
54°33′13″N 13°38′46″ØKoordinater: 54°33′13″N 13°38′46″Ø

Jasmund nasjonalpark (tysk navn: Nationalpark Jasmund) er et naturreservat på den nordøstlige del av øya Rügen i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Området omfatter høydedraget Stubnitz nord for havnebyen Sassnitz, og de store kalkklippene som reiser seg i opp til 161 meters høyde over Østersjøen. Stubnitz er dekket av bøkeskog. Nasjonalparken er fra 2011 oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv under tittelen Bøkeurskog i Karpatene og gamle bøkeskoger i Tyskland.

Nasjonalparken omfatter ca 30 km² og er dermed den minste i sitt slag i Tyskland. Den ble grunnlagt i 1990 av den siste østtyske regjering før gjenforeningen.

Kalkklippene[rediger | rediger kilde]

Kalklippene er under konstant erosjon. Ved de fleste stormer faller deler av klippen ned på stranden eller i havet, sammen med sten og fossiler av sopp, østers og sjøpiggsvin.

Den 118 meter høye Königsstuhl er karakteristisk i landskapet. En annen kjent kalkprofil Wissower Klinken, styrtet i havet 24. februar 2005.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

På grunn av de spesielle geologiske forholdene er Jasmund nasjonalpark hjemsted for mange sjeldne planter og dyr. Der er mange sumpliknende dammer i Stubnitz-skogene bak klippene som er hjemsted for en rekke planter, blant annet villepler (Malus sylvestris), barlind og forskjellige arter av orkidéfamilien, for eksempel Cypripedium calceolus.

Forøvrig kan man i nasjonalparke se havørn, isfugl, svale og vandrefalk.

Bilder fra Jasmund nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]