Zollverein kullgruve- og koksverkområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zollverein kullgruve- og koksverkområde
   UNESCOs verdensarv   
Gruvesjakt 12
LandTysklands flagg Tyskland
StedEssen
Innskrevet2001
Kriterium KULTUR, II, III
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 975
Zollverein kullgruve- og koksverkområde ligger i Tyskland
Zollverein kullgruve- og koksverkområde
Zollverein kullgruve- og koksverkområde (Tyskland)

Zollverein kullgruve- og koksverkområde, på tysk kalt Zeche Zollverein (kullgruven) og Kokerei Zollverein (koksverket), er et nedlagt industriområde i Essen, Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Anlegget ble 14. desember 2001 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv som Zollverein Coal Mine Industrial Complex. Området er også en del av Den europeiske ruten for industrikultur.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kullgruven[rediger | rediger kilde]

Kullgruven Zeche Zollverein ble grunnlagt av Franz Haniel (1779–1868) som hadde behov for kull til stålproduksjonen. Prøveboringer i Katernberg-området (idag en forstad til Essen) hadde vist rike kullforekomster. Disse ble oppkalt etter Den tyske tollforening (tysk: Deutscher Zollverein), grunnlagt i 1834. Haniel grunnla i 1847 det prøyssiske selskapet Bergrechtliche Gewerkschaft Zollverein for utvinning av naturresursene. Aksjer ble solgt til medlemmer av familien og grunneiere i det fremtidige industriområdet.

De første kullgruvene på området ble etablert i 1847. Gruvedriften foregikk fra 1851 til desember i 1986. Fra 1950-årene var de to anleggene på området Zollverein kullgruve og Zollverein koksverk (oppført 1957-1961, nedlagt 30. juni 1993) blant de største i Europa. Gruvesjakt nr 12 som er bygget i bauhausstil, ble åpnet i 1932 og er ansett som et arkitektonisk og teknisk mesterverk, ofte kalt den vakreste kullgruve i verden.

Koksverket[rediger | rediger kilde]

Koksverket Kokerei Zollverein var i virksomhet fra 1957 til 1993 og var i denne perioden Europas mest moderne i sitt slag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]