Müritz nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Müritz nasjonalpark
{{{logostørrelse}}}
Dambecker See
LandTyskland
Ligger i
16 oppføringer
Möllenhagen
Schloen-Dratow
Kargow
Waren
Klein Vielen
Ankershagen
Kratzeburg
Rechlin
Mirow
Neustrelitz
Userin
Wesenberg
Carpin
Grünow
Feldberger Seenlandschaft
Wokuhl-Dabelow
OmrådeMecklenburg-Vorpommern
Nærmeste bosetningNeustrelitz, Waren
Areal318 km²
Opprettet1990
Kart
Müritz nasjonalpark
53°26′11″N 12°50′12″Ø

Müritz nasjonalpark (tysk: Müritz-Nationalpark) er en nasjonalpark i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Den ligger omtrent midt mellom Berlin og Rostock og strekker seg over en stor del av innsjølandskapet på Mecklenburgische Seenplatte. Müritz nasjonalpark ble opprettet i 1990 og har et flateinnhold på 318 km². De nærmeste byene er Waren og Neustrelitz. Ved byen Waren ligger et informasjonssenter om parken, kalt Müritzeum.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken består av to adskilte områder, Müritz og Serrahn[1]: Den førstnevnte delen, som også er den største, strekker seg fra østbredden av innsjøen Müritz til byen Neustrelitz, mens den andre og mindre delen ligger øst for Neustrelitz. Landskapet i parken består av endemorener, sandur og lavland. 65% av parken er dekket av skog og 12% av innsjøer, mens resten består av myrer, sumper og enger.

Parken har navn etter innsjøen Müritz, som har et flateinnhold på 118 km². Det er dog bare østbredden av sjøen som ligger innenfor nasjonalparken. Det er rundt 100 innsjøer i Müritz nasjonalpark, og tallrike mindre tjern og små elver og bekker. Elva Havel har sitt utspring i Müritz-delen av parken, nær vannskillet mellom Østersjøen og Nordsjøen.

Landskapet og den tallrike innsjøene ble dannet av rester av innlandsisen, som trakk seg tilbake for rundt 12 000 år siden.

Fauna og flora[rediger | rediger kilde]

Blant de mest kjente dyre- og fugleartene som finnes i nasjonalparken er hjort, traner, havørn og fiskeørn. Andre er rørdrum, sivsanger, rødstilk, gluttsnipe, svartstork, krikkand, knekkand og dvergsnipe.

Plantelivet i nasjonalparken omfatter blant annet sjeldne gressarter som storak (Cladium mariscus), foruten også store mengder einer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]