Reichenau (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klosterøya Reichenau
   UNESCOs verdensarv   
Peter og Paulkirken
LandTysklands flagg Tyskland
StedReichenau, Baden-Württemberg
Innskrevet2000
Kriterium III, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 974
Reichenaus plassering i Bodensjøen

Reichenau er en øy i Bodensjøen i Tyskland. Øya er den største i Bodensjøen, og har ca 3 200 innbyggere (2008). Den er fra 2000 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Benediktinerklosteret som finnes på øya, spilte en viktig religiøs og kulturell rolle i denne delen av Europa fra 800- til 1000-tallet.

Reichenauøya er del av Reichenau kommune i Landkreis Konstanz i den tyske delstaten Baden-Württemberg. Øya er det kulturelle og administrative sentrum i kommunen som også omfatter et område på fastlandet.

Geografi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Reichenauøya ligger vest i Bodensjøen, nærmere bestemt Untersee, mellom Konstanz og Radolfzell. Den er knyttet til fastlandet med en demning oppført i 1838. Demningen ble oppført etter et initiativ av Napoléon III som tilbrakte sine ungdomsår på Schloss Arenenberg på den sveitsiske siden av sjøen.

Øyas høyeste punkt ligger på 438,7 meter over havet og rager ca 43 meter over vannspeilet i Bodensjøen. Reichenau er 4,5 kilometer lang, 1,5 kilometer bred og dekker et område på 4,3 kvadratkilometer. Reichenau er den største i Bodensjøen og mer enn seks ganger større enn den nest største, Lindau. Siden 1980-tallet er øya også den mest folkerike øya i Bodensjøen og har idag (2011) mellom 3 200 og 3 300 innbyggere og dermed ca 60 % av kommunens befolkning.

Det finnes tre landsbyer på Reichenau: Oberzell, Mittelzell og Niederzell. Landsbyene har intet klart sentrum, men er preget av spredt bebyggelse.

I tillegg til turisme består næringslivet hovedsakelig av produksjon av grønnsaker, vin og blomster.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Klosterkirken St. Maria og Markus i Mittelzell var klosteret Reichenaus hovedkirke og sete for klosterets abbed. Kirken ble innviet i 816. St. Peter og Paulkirken i Niederzell nordvest på øya, er en søylebasilika i romansk stil. Kirken ble ferdigstilt i 1134 og gjennomgikk en omfattende renovering fra 1750 til 1760. Georgskirken i Oberzell er også en basilika og ble opprinnelig oppført ca 900. Borgruinene i Schopflen er fra 1 000 til 1 100-tallet og ligger lengst øst på øya.

Galerie[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]