Markgräfliches Opernhaus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 49°56′39,664″N 11°34′41,502″Ø

UNESCOs verdensarv
Markgräfliches Opernhaus
UNESCOs verdensarv Markgräfliches Opernhaus
LandTyskland Tyskland
StedBayreuth
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 36. sesjon i 2012. Referansenr. 1379.
Kriterium KULTUR I, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Markgräfliche Opernhaus (norsk: Det markgrevskapelige operahuset) i byen Bayreuth i Tyskland er en teaterbygning fra 1700-tallet. Det ble 30. juni 2012 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Bygningen ble oppført mellom 1744 og 1748, og tilhører dermed en av de få gjenværende teater- og operabygg fra den perioden. Arkitekt var franskmannen Joseph Saint-Pierre. Interiøret ble formet av Giuseppe Galli da Bibiena og hans sønn Carlo Galli da Bibiena i italiensk senbarokk. Det originale sceneteppet mangler, etter at det ble stjålet av Napoleons tropper på vei til Russland.

Operahuset ble oppført i forbindelse med bryllupet til Elisabeth Fredrika Sofia av Brandenburg-Bayreuth og markgreve Karl Eugen Brandenburg-Bayreuth.

Wilhelmine av Preussen, søster av Fredrik II av Preussen, var komponist og flere av hennes verker ble fremført i operaen. Da hun døde få år etter åpningen, opphørte også virksomheten i huset. Dermed ble heller ikke denne store trebygningen utsatt for risikoen for brann som følge av bruken av levende lys.

Richard Wagner dirigerte i Markgräfliche Opernhaus Beethovens 9. symfoni ved nedleggelsen av grunnsteinen til Bayreuth festspillhus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]