Markgräfliches Opernhaus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Markgräfliches Opernhaus
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Bayreuth Fassade.jpg
LandTyskland Tyskland
StedBayreuth
Innskrevet2012
Kriterium KULTUR I, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1379

Markgräfliche Opernhaus (norsk: Det markgrevskapelige operahuset) i byen Bayreuth i Tyskland er en teaterbygning fra 1700-tallet. Det ble 30. juni 2012 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Bygningen ble oppført mellom 1744 og 1748, og tilhører dermed en av de få gjenværende teater- og operabygg fra den perioden. Arkitekt var franskmannen Joseph Saint-Pierre. Interiøret ble formet av Giuseppe Galli da Bibiena og hans sønn Carlo Galli da Bibiena i italiensk senbarokk. Det originale sceneteppet mangler, etter at det ble stjålet av Napoleons tropper på vei til Russland.

Operahuset ble oppført i forbindelse med bryllupet til Elisabeth Fredrika Sofia av Brandenburg-Bayreuth og markgreve Karl Eugen Brandenburg-Bayreuth.

Wilhelmine av Preussen, søster av Fredrik II av Preussen, var komponist og flere av hennes verker ble fremført i operaen. Da hun døde få år etter åpningen, opphørte også virksomheten i huset. Dermed ble heller ikke denne store trebygningen utsatt for risikoen for brann som følge av bruken av levende lys.

Richard Wagner dirigerte i Markgräfliche Opernhaus Beethovens 9. symfoni ved nedleggelsen av grunnsteinen til Bayreuth festspillhus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]