Hopp til innhold

Muskauparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muskauparken
   UNESCOs verdensarv   
Det nye slottet
LandTysklands flagg Tyskland
Polens flagg Polen
StedOberlausitz
Innskrevet2004
Kriterium KULTUR I,IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1127
Muskauparken ligger i Sentral-Europa
Muskauparken
Muskauparken (Sentral-Europa)

Muskauparken (polsk Park Mużakowski, tysk Fürst-Pückler-Park) er den største og mest berømte landskapsparken i engelsk stil i Polen og Tyskland. Parken har et flateinnhold på 5,45 km², fordelt på begge sider av elven Nysa Łużycka/Lausitzer Neisse, som utgjør den polsktyske grensen. Den er skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kulturarv, grunnet sin betydning for «utviklingen av landskapsarkitektur som egen disiplin».

Ved siden av parken er området også kjent for Muskauslottene (Det gamle slott og Det nye slott), et oransjeri og flere bygninger i klassisistisk stil.

Parken ble grunnlagt av prins Hermann von Pückler-Muskau (17851871) fra Bad Muskau, som var eier av parkområdene. Etter omfattende studier i England, la han ut grensene for og bestilte en egen landskapspark i 1815. Arbeidet innebar blant annet ombygningen av Det gamle slott samt oppføringen av et gotisk kapell, et engelsk hus, en rekke broer og et oransjeri. Arbeidet pågikk frem til 1845, da Pückler ble nødt til å selge farsarven sin på grunn av pengemangel. Områdene ble snart kjøpt av en nederlandsk prins, som ansatte den kjente landskapsarkitekten Eduard Petzold, som var Pücklers elev, for å gjøre ferdig arbeidet.

De fleste parkbygningene ble ødelagt i 1945 på grunn av krigshandlingene. Etter krigen ble parken delt mellom Polen og Tyskland, som følge av de nyoppståtte grensene, med to tredjedeler av parken på den polske siden. Gjenoppbygningen av det Det nye slott og broene på den tyske siden pågår fremdeles. Begge land samarbeider i dag om parkens vedlikehold og rekonstruksjon.

Bildegalleri

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]