Jasmund nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jasmund nasjonalpark
{{{logostørrelse}}}
Kreidefelsen nahe Sassnitz (2011-05-21) 2.JPG
LandTyskland Tyskland
OmrådeMecklenburg-Vorpommern
Nærmeste bosetningSassnitz
Areal30 km²
Opprettet1. oktober 1990

Jasmund nasjonalpark
54°33′30″N 13°39′00″Ø

Jasmund nasjonalpark
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
InnskrevetVed UNESCOs 35. sesjon i 2011 som det 1133. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 1133

Jasmund nasjonalpark (tysk navn: Nationalpark Jasmund) er et naturreservat på den nordøstlige del av øya Rügen i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Området omfatter høydedraget Stubnitz nord for havnebyen Sassnitz, og de store kalkklippene som reiser seg i opp til 161 meters høyde over Østersjøen. Stubnitz er dekket av bøkeskog. Nasjonalparken er fra 2011 oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv under tittelen Bøkeurskog i Karpatene og gamle bøkeskoger i Tyskland.

Nasjonalparken omfatter ca 30 km² og er dermed den minste i sitt slag i Tyskland. Den ble grunnlagt i 1990 av den siste østtyske regjering før gjenforeningen.

Kalkklippene[rediger | rediger kilde]

Kalklippene er under konstant erosjon. Ved de fleste stormer faller deler av klippen ned på stranden eller i havet, sammen med sten og fossiler av sopp, østers og sjøpiggsvin.

Den 118 meter høye Königsstuhl er karakteristisk i landskapet. En annen kjent kalkprofil Wissower Klinken, styrtet i havet 24. februar 2005.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

På grunn av de spesielle geologiske forholdene er Jasmund nasjonalpark hjemsted for mange sjeldne planter og dyr. Der er mange sumpliknende dammer i Stubnitz-skogene bak klippene som er hjemsted for en rekke planter, blant annet villepler (Malus sylvestris), barlind og forskjellige arter av orkidéfamilien, for eksempel Cypripedium calceolus.

Forøvrig kan man i nasjonalparke se havørn, isfugl, svale og vandrefalk.

Bilder fra Jasmund nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]