Hopp til innhold

Maulbronn kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maulbronn kloster
   UNESCOs verdensarv   
Maulbronn klosterkirke med forhall kalt Paradies
LandTysklands flagg Tyskland
StedMaulbronn
Innskrevet1993
Kriterium KULTUR, I, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 546rev
Maulbronn kloster ligger i Tyskland
Maulbronn kloster
Maulbronn kloster (Tyskland)

Maulbronn kloster er et tidligere cistencienserkloster i sentrum av Maulbronn ved den sørvestlige siden av landskapet Stromberg, som strekker seg mellom Schwarzwald og Odenwald. Byen Pforzheim i Baden-Württemberg ligger i nærheten. Klosteret regnes som det best bevarte middelalderkloster nord for alpene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Med virksomheten til den karismatiske Bernhard av Clairvaux fikk cistencienserne i Tyskland stor utbredelse. I sørvesttyskland lot den adelige Walter von Lomersheim seg også begeistre av bevegelsen. Han etablerte en eiendom mellom Mühlacker og Lienzingen som en stiftelse med formålet å grunnlegge et cistencienserkloster. Klosteret tiltrådte han selv som legbroder. Kloster Neuburg im Elsass sendte en abbed og – som det het – etter apostlenes antall, i tillegg tolv munker.

Klosteret ble grunnlagt i 1147, men snart flyttet til et annet sted enn det opprinnelige som følge av problemer med vannforsyningen. Biskopen av Speyer overdro sitt len Mulenbrunnen til abbeden Dieter og klosteret fikk sin endelige beliggenhet.

I middelalderen var klosteret og dets klosterskole et viktig politisk, næringsmessig og samfunnsmessig sentrum.

Ved grunnleggelsen hørte klosteret under biskopen i Speyer og fra 1821 til biskopen i Rottenburg-Stuttgart.

Etter innføringen av reformasjonen ble klosteret i 1556 omgjort til en evangelisk klosterskole. Det evangelisk-teologiske seminar stiftet her i 1807 består fremdeles.

Klosteret er fra desember 1993 på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

I klosteret finnes representert alle stilretninger og utviklingsstadier fra romantikken til sengotikken. Klosterkirken som hovedsakelig er oppført i gotisk stil, hadde stor innflytelse på utbredelsen av gotisk arkitektur over store deler av det nordlige og sentrale Europa. Vannreguleringssystemet i Maulbronn med sitt drenerings- og vanningssystem samt reservoarer er av UNESCO fremhevet som å være av særlig interesse.

Filialklostere[rediger | rediger kilde]

Filialer av Maulbronn kloster var Bronnbach kloster stiftet ca 1150 og Schöntal kloster stiftet 1157.

Dagens bruk[rediger | rediger kilde]

Klosteret tilhører idag delstaten Baden-Württemberg. Anlegget som ligger innenfor en ringmur, inneholder idag blant annet Maulbronn rådhus, politi, andre offentlige kontorer og flere restauranter. I tillegg er det sete for det evangeliske gymnasium.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Marga Anstett-Janßen: Kloster Maulbronn, Deutscher Kunstverlag München/Berlin 2000, ISBN 3-422-03084-0
  • Friedl Brunckhorst: Maulbronn: Zisterzienserabtei – Klosterschule – Kulturdenkmal, Schimper-Verlag Schwetzingen 2002, ISBN 3-87742-171-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]