Augustusburg og Falkenlust slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Augustsburg og Falkenlust slott i Brühl
   UNESCOs verdensarv   
Augustsburg slott
LandTysklands flagg Tyskland
StedBrühl
Innskrevet1984
Kriterium KULTUR, II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 288
Augustusburg og Falkenlust slott ligger i Tyskland
Augustusburg og Falkenlust slott
Augustusburg og Falkenlust slott (Tyskland)

Augustsburg og Falkenlust slott finnes i byen Brühl i Nordrhein-Westfalen. Slottet Augustburg er forbundet med jaktslottet Falkenlust med en allé som går gjennom den store parken. Begge slottene hører til de viktigste byggverk i barokk- og rokokkostil i Tyskland og de er fra 1984 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Historie[rediger | rediger kilde]

Erkebiskopene i Köln eide i det 12. århundret en stor gård som bl.a. omfattet jaktmarker i dette området. I 1284 bygget erkebiskop Siegfried von Westerburg et vannslott på stedet, som bollverk mot Köln, og dette var ferdig i 1298. Slottet overlevde til 1689 da franskmennene sprengte det i forbindelse med Den pfalziske arvefølgekrig.

Augustsburg[rediger | rediger kilde]

Erkebiskop av Köln Clemens August I. av Bayern (1700–1761) av Wittelsbachdynastiet oppførte Augustsburg slott på ruinene av den gamle borgen. Arbeidene begynte 1725 etter planer av arkitekt Johann Conrad Schlaun. Etter senere utvidelser oppførte Balthasar Neumann mellom 1740 og 1746 trappehuset som er blant slottets hovedattraksjoner. Balthasar Neumann oppførte også høyalteret i slottskirken som opprinnelig ble innviet i 1493. Kirken hadde tilhørt et fransiskanerkloster, men ble i 1735 omgjort til slottskirke.

Augustsburg slott var et rent jakt- og sommerslott og ble av kurfyrstene kun benyttet i fire til seks uker om sommeren. Hovedresidensen var det Kurfyrstelige slott og Poppelsdorfer Schloss i Bonn

Slottet ble sterkt skadet mot slutten den andre verdenskrigen, men allerede i 1946 begynte restaureringsarbeidene. Fra 1949 til 1996 tok Tysklands president imot statsgjester på slottet. Det er nå åpent for publikum til nærmere angitte tider.

Falkenlust[rediger | rediger kilde]

Schloss Falkenlust

Jaktslottet Falkenlust ble bygget mellom 1729 og 1740 av arkitekten de Cuvilliés etter forbilde av parken til Schloss Nymphenburg i München. Slottet ble bygget som lystslott (maison de plaisance). Det var i motsetning til Augustsburg ikke bygget for representasjon, men for et mer privat liv.

I 1760 ga Casanova en gallamiddag for fruen til Kölns borgermester i slottet. Slottet tilhørte fra 1832 til 1960 familien Giesler, men ble da overdratt til delstaten Nordrhein-Westfalen.

Slottsparken[rediger | rediger kilde]

Flyfoto av slottsparken

Slottene er omkranset av barokkparker opprinnelig tegnet av Dominique Girard. I det 19. århundre ble disse omformet til en engelsk landskapspark av Peter Joseph Lenné. Arbeidet med å rekonstruere barokkparken har foregått i perioder helt fra 1930-tallet, etter den andre verdenskrigen og særlig fra 1983. Idag regnes slottsparken til slottene Augustburg og Falkenlust som en av de vakreste barokkparker i Europa. Skogene i parkens ytre randsone er naturvernområde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]