Lorsch kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lorsch klosterkirke og tidligere kloster
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Kloster Lorsch 07.jpg
Torhalle, inngangen til klosterkirken
LandTyskland Tyskland
StedLorsch
Innskrevet1991
Kriterium KULTUR, III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 515
Lorsch kloster ligger i Tyskland
Lorsch kloster
Lorsch kloster (Tyskland)

Lorsch kloster er et tidligere benediktinerkloster i Lorsch i kreisen Bergstrasse i den tyske delstaten Hessen. Klosterkirken og det tidligere klosteret ble i 1991 ført opp på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klosteret ble grunnlagt i 764 og var inntil høymiddelalderen både et sentrum for samfunnsmakt, kirke- og kulturliv. Lorsch kloster var et sted der den antikke viten ble overlevert til europeisk kultur.

I 1232 kom klosteret under erkestiftet Mainz. I 1461 ble det forpaktet til Rheinische Pfalzgrafschaft (Kurpfalz) som oppløste klosteret i 1564.

Klosterskriftene[rediger | rediger kilde]

Klosterets historie inngår i Codex Lorsch (Codex Laureshamensis) en skriftsamling 1170-årene. Codex Lorsch som oppbevares i statsarkivet i Würzburg, er et grunnleggende verk til forståelsen av tidlig tysk middelalder. Et annet kjent dokument fra Lorsch kloster er Codex Aureus Laureshamensis som er en evangeliebok, rikt illustrert og kolorert (i sølv og gull).

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Klosterkirken med dens monumentale inngang, den berømte Torhalle (porthallen), er sjeldne overleveringer fra den karolingerske æra. Skulpturene og maleriene fra denne periode er fremdeles i bemerkelsesverdig god stand.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.