Øvre Harz vannreguleringssystem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øvre Harz vannreguleringssystem, Rammelsberggruvene og Goslar (gamlebyen)
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Teiche Buntenbock.jpg
Buntenbockdammen sør for Clausthal-Zellerfeld
LandTyskland Tyskland
StedHarz, Niedersachsen
Innskrevet1992
Kriterium KULTUR (I)(II)(III)(IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 623
Øvre Harz vannreguleringssystem ligger i Tyskland
Øvre Harz vannreguleringssystem
Øvre Harz vannreguleringssystem (Tyskland)

Øvre Harz vannrerguleringssystem som på tysk kalles Oberharzer Wasserregal tjente til å drenere og lagre vann som ble drevet ut av gruvene i Øvre Harz i den tyske delstaten Niedersachsen. Vannreguleringssystemet ble bygget hovedsakelig fra det 16. til det 19. århundret og regnes som et av verdens mest betydningsfulle vannreguleringssystemer for gruver gjennom tidene.

Oberharzer Wasserregal er fra 2010 sammen med Rammelsberggruvene og gamlebyen i Goslar oppført på UNESCOs verdensarvliste som en del av kulturarven. Oppføringen av vannreguleringssystemet var en utvidelse av oppføringen i 1992 av Rammelsberggruvene og Goslar.

En stor del av anleggene er fortsatt i virksomhet. Dette er gjort av landskaps- og naturvernhensyn og for å tiltrekke turisme og badeliv. En del av anlegget gjør fortsatt nytte som flomvern og drikkevannskilde.

Anleggene strekker seg over et området på rundt 200 kvadratkilometer. De fleste anleggene finnes i Clausthal-Zellerfeld, Hahnenklee, Sankt Andreasberg, Buntenbock, Wildemann, Lautenthal, Schulenberg, Altenau og Torfhaus.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Regal i Oberharzer Wasserregal betyr i denne sammenheng et kongelig privilegium. Med et Bergregal utdelte fyrsten enerett til å drive gruvevirksomhet og med Wasserregal retten til å utnytte vannet i gruvene. Andre som benyttet seg av vannet, for eksempel møllene, hadde lavere prioritet. Disse vannprivilegiene var del av bergretten som eksisterte i Niedersachsen til inn i 1960-årene. Bergretten var en allmenn rett til å søke og utnytte metallforekomster i grunnen og som gjaldt uavhengig av den private eiendomsretten. Utnyttelse av bergretten var likevel underlagt statlige regler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.