Hopp til innhold

Hildesheimerdomen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hildesheimerdomen
   UNESCOs verdensarv   
LandTysklands flagg Tyskland
StedHildesheim
Innskrevet1985
Kriterium I, II, III
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 187bis
Hildesheimerdomen ligger i Tyskland
Hildesheimerdomen
Hildesheimerdomen (Tyskland)

Hildesheimerdomen er en kirke i byen Hildesheim i den tyske delstaten Niedersachsen. Den er katedralkirke i bispedømmet Hildesheim. Den første katedralbygningen på dette stedet ble påbegynt allerede i 872. Dagens bygning og kunst er sammen med MichaelkirkenUNESCOs liste over verdens kulturarv fra 1985.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygging[rediger | rediger kilde]

Mariadom i Hildesheim, nordvestsiden

Hildesheimerdomen St. Maria ble bygd 872 av biskop Altfrid og ombygd og utvidet mellom 11. og 14. århundre. Alle etterfølgende bygninger ble reist på samme fundament. Den omkringliggende bispegård viser tydelig strukturen til katedralfestningen av Bernward av Hildesheim.

Ødeleggelser under andre verdenskrigen[rediger | rediger kilde]

sørtårnet
plan

Under den andre verdenskrig ble katedralen nesten fullstendig ødelagt. Det skjedde i et bombardement 22. mars 1945. Grunnsten for gjenreisingen ble lagt 16. juli 1950, og kirken ble nyinnviet 27. mars 1960. Gjenreisingen er utført i antatt romansk stil; det er sett bort fra senere faser i barokk. Med henblikk på bispedømmets 1200-årsjubileum i 2015 planlegges ytterlige renoveringer og ombygginger.

Den tusenårige rosebusk[rediger | rediger kilde]

Kirkebygningen er kjent for den såkalte tusenårige rosebusk som vokser på ytterveggen til apsis, innenfor korsgangen. Nøyaktig alder kan ikke måles. Men det finnes bevis gjennom minst 400 år. Busken skal være verdens eldste kjente rose.

Legenden nevner år 815. På den tiden skal keiseren Ludwig den fromme ha få lest en messe i forbindelse med at han var på jakt midt i skogen. Han hadde med et relikviar, og hengte det opp på en villrosekvist. Etter messen kunne han ikke få relikviaret løs. Dette så keiseren som et tegn på at han skulle grunnlegge et bispedømme der, ikke i Elze som opprinnelig planlagt. Bispedømmet skulle vies til Guds mor Maria, som rosen er et symbol for.

Etter at katedralen ble ødelagt under bombardement i 1945, var det bare en brent stump igjen av rosen, og man fryktet at bombardementet hadde blitt dens endelikt. Men røttene var stort sett uskadet, og de begynte å skyte kvister igjen etter kort tid. Siden er nye grener blitt markert med skilt som viser årstallet da de begynte å vokse. Da befolkningen så de nye skuddene, ble de tatt som tegn på en god ny begynnelse og rosen har siden vært et symbol for byen.

Kunst[rediger | rediger kilde]

Verdensberømt er følgende objekter av bronse fra biskop Bernwards tid (993–1022):

  • Bernwardsdøren fra 1015 som viser frelseshistorien
  • Kristussøylen fra 1020 som viser Kristi gjerninger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]