Chilehaus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chilehaus
   UNESCOs verdensarv   
Chilehaus i Hamburg sett fra nordøst, med gaten Pumpen til venstre og Nidernstrasse til høyre.
LandTysklands flagg Tyskland
Innskrevet2015
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1467
Chilehaus ligger i Hamburg
Chilehaus
Chilehaus (Hamburg)
Kart
Chilehaus

Chilehaus (norsk: Chilehuset) er et kontorbygg i den tyske byen og delstaten Hamburg. Bygningen ligger i Kontorhuskvarteret (tysk: Kontorhausviertel) i bydelen Hamburg-Mitte og er oppført mellom 1922 og 1924 .

Kontorhuskvarteret og Speicherstadt ble i 2015 oppført på UNESCOs liste over verdensarven i Tyskland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygningens arkitekt var Fritz Höger (1877–1949).[1] Chilehaus' karakteristiske hjørne mot øst, i krysset mellom gatene Pumpen og Niedernstrasse, påminner om en skipsbaug og har gjort bygningen til et ikon for ekspresjonismen i arkitekturen. Chilehaus' kurvede linjer mot Pumpen og terrasserte toppetasjer på begge sider, gir den et lett og elegant inntrykk på tross av størrelsen.

Chilehaus har 36 000 m² kontorarealer fordelt på ti etasjer og en grunnflate på 5 950 m². Den var ett av de første høyhus i Hamburg. Fasaden er bygget opp av 4,8 millioner teglsten fra Oldenburg.[1] Da bygningen ligger nær Elben måtte det ved konstruksjonen tas hensyn til risikoen for flom, og sentralvarmesystemet i kjelleren er derfor bygget slik at det flyter ved vanninntrengning.

Byggherre var Henry B. Sloman, født 1848 i Kingston upon Hull, død 1931 i Hamburg.[1] Sloman skapte seg på 1920-tallet en formue ved å importere salpeter til Tyskland fra egne gruver i Chile. Da bygningen ble oppført under hyperinflasjonen i Tyskland er prisen vanskelig å avgjøre, men det antas at den kostet ca. 10 millioner Reichsmark.[1]

Chilehaus ble i 1983 oppført som nummer 684 på Hamburgs liste over kulturminnesmerker som en del av Kontorhausviertel.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]