Nordflåten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fartøysparade 9. mai 2010
Baser for Nordflåten

Nordflåten (russisk: Северный флот, Severnij Flot) er den russiske marine sin flåte som er basert ved Kolahalvøya og Hvitehavet. Den omfatter også kystartilleri, marinefly og andre enheter. Nordflåten ble grunnlagt i 1937 og fikk sin base i Vaenga (senere kalt Severomorsk). Under andre verdenskrig spilte den en heller beskjeden rolle, og syslet mest med enkelte landstigningaksjoner i små enheter.

I sovjettiden ble den kalt Røde Banner-Nordflåten.

Ubåter i Bolsjaja Lopatka i Zapadnaja Litsa

Noe helt annet ble det under den kalde krigen da atomubåtene med kjernevåpen for en stor den ble basert her. Disse måtte ha omfattende serviceinnretninger, og måtte beskyttes av store styrker. Nordflåten vokste raskt til Sovjets største marine, og den er fortsatt størst i Den russiske flåte. Kolahalvøya ble svært militarisert i sovjettiden. I juni 1956 ble en ombygd ubåt av typen Prosjekt 611 den første ubåten med kjernvåpenbærende ballistiske missiler.

Nedgangsperioden etter Sovjetunionens fall ble komplisert av blant annet store miljøproblemer grunnet atomavfall fra kasserte atomubåter og våpen. Forliset av atomubåten Kursk i 2000 kastet også skygger over Nordflåtens ledelse.

Nordflåten har senere atter tiltatt kraftig i styrke[trenger referanse]. I tillegg til hovedbasen i Severomorsk har Nordflåten seks andre marinebaser og verft, hvorav basen ved Murmansk er av dens største og best kjente. Det er også baser for fly og for marineinfanteri. Skipsstyrken omfatter om lag to tredjedeler av den russiske marines atomdrevne skip, og hele området er befestet også med et eget marineinfanteri, kraftigere[trenger referanse] enn perioden etter Sovjetunionens sammenbrudd.

For Russland består Nordflåtens store strategiske betydning. Noen av dens viktigste havner er som før ved fjorden Zapadnaja Litsa (særlig Bolsjaja Lopatka) nær grensen til Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]