Moss kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moss kirke
OmrådeMoss
BispedømmeBorg
ProstiVestre Borgesyssel
Byggeår1861
AdresseDronningens gate 24, 1530 Moss
Arkitektur
ArkitektHeinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno
TeknikkMur
ByggematerialeTeglstein
Kirkerommet
Plasser500
Beliggenhet
Kart
Moss kirke
59°26′07″N 10°39′43″Ø
Moss kirke på Commons

Moss kirke er en langkirke i nygotikk med spissbuede vinduer og upusset teglstein fra 1861 i Moss kommune i Østfold fylke. Byggverket er i tegl og har 500 sitteplasser. Den ble designet av arkitektene Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno.[1] Kirken ligger i Moss sokn og er prostikirke i Vestre Borgesyssel prosti i Borg bispedømme.[1]

Utsmykning og inventar[rediger | rediger kilde]

Kirkens vegger er pusset og kalket. Galleriene finner vi i sør, vest og nord. Kirkens interiør ble dekorert på begynnelsen av 1900-tallet av Enevold Thømt.[2] Glassmaleriene i kirken er tegnet av Oluf Wold-Torne og Borgar Hauglid.[2][3] På disse finnes motivene Matteus og Johannes, mens midtvinduet viser Kristi oppstandelse. I dag finner vi et alterbilde på nordveggen. Motivet «Den velsignende Kristus» ble malt av Christen Brun og det samme maleriet finnes også i Bryn Kirke i Bærum. Døpefonten av sandstein ble laget av Wilhelm von Hanno i 1861.[1]

Prekestolen ble i 1961 gjort lavere og det har tidligere vært et orgel fra Amund Eriksen i Christiania samt et 25 stemmers Jørgensen-orgel. Åkermann & Lund bygget i 2004 det orgelet som står i kirken i dag. Kirkeklokkene er støpt av O.Olsen & Søn i 1858 og 1861.

100 år etter at dagens kirke ble bygd, ble den renovert innvendig.

Kirkegård og omgivelser[rediger | rediger kilde]

Den eldste kirkegården ble i 1870-årene gjort om en til en park. Tidligere har det stått et bårehus der og kirken som tidligere var inngjerdet hadde ferister ved alle tre inngangene. På Verlebakkeløkken i 1833 ble det innviet en ny kirkegård. Den befinner seg lenger sør i Moss ved Moss krematorium.

Tidligere kirker[rediger | rediger kilde]

Kirken som står i dag er den tredje i Moss.

Den første kirken[rediger | rediger kilde]

Ifølge et bevart dokument fra 1607 var den første kirken nettopp ferdigstilt på dette tidspunkt.[4] Det var en langkirke i tømmer med tre innganger, våpenhus og sakristi. Da sakristiet ble bygget heter det: "Nedtaget Baardschuret fra den sted sacristiet nu staar oc paa den andre side igjen opsette". «Jacob maler» fra Skien og hans bror malte sakristiet i 1684. Himlingen malte de med røde bjelker og grønne bord. Døren malte de gul og veggen bak alteret fikk hvitt og sort løvverk. Kirken hadde smukke pulpiturer tvers over kirken og sirlige ornamenter. Gulvet og stolene ble reparert av Oluf Steffensen i 1682. 7 av jernstøttene fra purpiturstolene ble bortauksjonert i 1779. Altertavlen ble utført av "snedickeren" i 1625 og ble reparert på forsiden i 1709. En klebersteindøpefont fra denne kirken, antagelig laget av Christopher Ridder, ble overført til den nye kirken i 1779 og finnes utstilt på Folkemuseet i dag. Dåpshuset med tralverk og 10 stolper ble utført av Johan Snekker i 1631. Den første kirken er avbildet på Jacob Conings prospekt av Moss fra 1699 og er avsatt på et bykart fra midten av 1700-årene. Ifølge Conings maleri var den nordre ving bygget inntil østre del av skipets nordvegg. Det hadde sadeltak og gavl mot nord. I 1709 ble det foretatt et omfattende arbeid for binde takene tett sammen. Kirketaket hadde et 2,47 meter høyt smijernspir, men spiret ble truffet av et lyn i 1744 og kom på avveie; det ble først gjenfunnet i 1923. Kirken ble fort for liten, og på grunn av manglende vedlikehold ble den revet.

Moss Kirke, oppført i 1779. Tegning av A.F.W.v. Hanno 1854

Den andre kirken[rediger | rediger kilde]

I 1779 ble det reist en korskirke i tømmer rundt 100 meter øst for den gamle. Denne skal ha vært både større og rikere enn den som ble oppført i Drøbak noen år tidligere. Tømmermannsarbeidet ble overlatt til gudbrandsdølen Ole Styr så konstruksjonen ligner flere av kirkene i Gudbrandsdalen. Kirken var hvit med blå takstein, hadde tårnet mot øst og ble innviet 5. desember samme år. Østre korsarm var disponert til tårn og sakristier. Kirkerommet hadde T-fomet grunnplan og rundt alle tre korsarmene løp galleriene. Alterveggen var kirkens midtpunkt med orgel og prekestol bygget like ved. Det var først når den var ferdig at Moss fikk en egen kapellan.

På 1800-tallet var det vanlig å bruke kirker som valglokaler, og i 1814 ble Gregers Winther Wulfsberg valgt til Moss' representant under grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll i Moss' andre kirke.

Under bybrannen i 1858 brant kirken ned, og dagens kirke ble reist på den samme tomten i 1861.[4]

Prestestillinger[rediger | rediger kilde]

Det var først i 1929 at Moss fikk en prest[klargjør], og den første sognepresten på stedet tiltrådte i 1990[klargjør].

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (no) «Moss kirke». Kirkesøk. Den norske kirke. 
  2. ^ a b «Moss kirke». Pilegrimsleden. Besøkt 14. mars 2022. «Kirken gjennomgikk en omfattende renovering i 1929, hvor den ble dekorert av maleren Enevold Thømt. Sitt nåværende utseende fikk den i 1961 – 100 år etter den ble reist. Glassmaleriene er lagd av Oluf Vold-Thorne og Borgar Hauglid. Døpefonten er fra 1861.» 
  3. ^ Revold, Reidar (1961). Oluf Wold-Torne. Oslo: Gyldendal. 
  4. ^ a b Sigrid Marie Christie og Håkon Christie. «Moss kirke». Norges Kirker. NIKU. Besøkt 12. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Moss kirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.