Tomb kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tomb kirke
OmrådeRåde kommune
BispedømmeBorg bispedømme
Byggeår1869
KirkegårdDet er gravkammer
tilknyttet kirken
Arkitektur
TeknikkTømret
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser275
Beliggenhet
Kart
Tomb kirke
59°19′19″N 10°48′36″Ø
Tomb kirke på Commons

Tomb kirke er en langkirke fra 1869 i Råde kommune, Østfold fylke. Den tilhører Den norske kirke og hører til Vestre Borgesyssel prosti i Borg bispedømme.

Byggverket er i tømmer og har 275 plasser. Det er ikke kjent hvem som var arkitekt for kirken som ble reist på dugnad med tømmer fra bøndene i området.

Tidligere kirker[rediger | rediger kilde]

På stedet dagens kirke står har det tidligere stått en middelalderkirke, deretter en kirke i tømmer. Denne tømmerkirken ble reist etter initiativ av Hans Ernst von Tritzschler rundt 1682 etter at han gjennom giftermål med Margrethe Huitfeldt ble eier av Tomb hovedgård.

Kirken var utsatt for en brann da lynet slo ned i den i 1768. Restene etter denne kirken ble revet da man førte opp dagens byggverk.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Dagens kirke har bevart en del av inventaret fra de eldre kirkene. Den gamle altertavlen er fra 1638 og er antagelig utført av Knud Billedsnider. Alterbildet viser innstiftelsen av nattverden. Døpefonten er en ekestamme og har en innskrift øverst: «Hans Ernst Tritzschler: Margrete Hitfelt (Huitfeldt) Anno 1682»

Av annet eldre inventar er en stoldør med malt innskrift: «Dinnis Mouritzer Rosenber Stolsted. 1684», et barokkrusifiks og to fragmenter av epitafium fra 1600-tallet.

Alterkalken er også av det eldre inventaret, den har dobbeltvåpen med monogram som viser H.E.T. for Hans Ernst von Tritzschler og A.C.T. for Anne Catrine Toller, Tritzschlers andre ektefelle.

Gravkammer[rediger | rediger kilde]

Gravkammeret som ligger i tilknytning til kirken ble reist i 1984. Tritzschlers svigersønn Barthold Heinrich von Lützow hadde kjøpt Råde kirke i 1723 og fikk reist et eget gravkammer i tilknytning til kirken. Han ble gravlagt her etter sin død i 1729. Råde kirke ble bygget om i 1960 og gravkammeret ble tatt i bruk som sakristi. Man fikk derfor reist et nytt gravkammer ved Tomb kirke i stedet og overført sarkofagen dit.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Tomb kirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.