Misjonshøgskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Misjonshøgskolen
MHS hele.JPG
TypePrivat vitenskapelig høgskole
BeliggenhetStavanger
Studenter268 [1] (2014)
Ansatte32 [2] (2014)
Erstattet avVID vitenskapelige høgskole

Misjonshøgskolen
58°58′20″N 5°42′44″Ø

Misjonshøgskolen (forkortet MHS) er en vitenskapelig høgskole etablert i 1843 i Stavanger. Høgskolen har studietilbud innen teologi, religion, kultur og samfunn. Studiene fordeler mellom teologiske fag og kultur-, religions- og samfunnsfag og tilbyr mastergrader interkulturelt arbeid, teologi og globale studier. MHS eies av Det Norske Misjonsselskap, og er fra 2006 organisert som et aksjeselskap. Landsstyret i Misjonsselskapet er MHS’ generalforsamling og oppnevner høgskolens styre og vedtar høgskolens regler. Misjonshøgskolen ble i 2008 akkreditert av NOKUT. Bård Mæland er rektor. Fra 1. januar 2016 ble skolen en del av VID vitenskapelig høgskole.

Misjonshøgskolen er deleier sammen med Det Norske Misjonsselskap av Senter for interkulturell kommunikasjon (SIK).[3] SIK er samlokalisert med MHS.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det eldste av byggene på Misjonshøgskolen.

Misjonsskolen i Stavanger ble grunnlagt i 1843 og er dermed den tredje eldste institusjonen for høyere utdanning i Norge, etter Krigsskolen (1750) og Universitetet i Oslo (1811). I 1977 skiftet institusjonen navn til Misjonshøgskolen, forkortet MHS.

MHS var den første høgskolen med fokus på verden utenfor Europa. Det var også den første høgskolen med afrikanske studenter (fra 1860-tallet), og det var en høgskole som utover 1800- og første del av 1900-tallet gav mulighet for misjons- og etterhvert presteutdanning for ungdom fra fattige lag i befolkningen.

Misjonsarkivet[rediger | rediger kilde]

MHS forvalter Misjonsarkivet, som i hovedsak er Det Norske Misjonsselskaps historiske arkiv, med et omfattende tekst- og bildemateriale fra 1820-tallet og fremover. Misjonsarkivet brukes av en rekke norske og internasjonale forskere, og deltar også aktivt i internasjonale forsknings- og dokumentasjonsprosjekter. For tiden gjøres store deler av samlingen digitalt tilgjengelig.

Misjonsmuseet[rediger | rediger kilde]

Misjonsmuseet er Stavangers eldste museum. Det ble etablert i 1864 samtidig som Misjonshøgskolen fikk nytt bygg. Museet har rundt 5 000 gjenstander i sine samlinger, 1 300 av disse er utstilt. Samlingene inneholder gjenstander av etnografisk og misjonshistorisk interesse fra de land hvor Det Norske Misjonsselskap har hatt en misjonsvirksomhet: Sør-Afrika, Madagaskar, Kamerun, Mali, Etiopia, Kina, Hongkong, Taiwan, Japan, Thailand og Brasil

Alumni[rediger | rediger kilde]

Tidligere ansatte[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]