Hopp til innhold

Candidatus theologiæ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cand.theol.»)

Tittelen candidatus theologiæ (mask.) eller candidata theologiæ (fem.), som forkortes med cand.theol., er den latinske betegnelse på kandidatgraden i teologi i det danske, norske og islandske utdannelsessystem. Tittelen finnes også brukt i noen tyske, nederlandske, tsjekkiske og amerikanske universitetssammenhenger.

Leddet candidatus i tittelen kommer fra det latinske ord «candida», som betyr hvitt. I antikkens Roma var det gjengs at menn som aspirerte mot et politisk embete bar togaer som var kalket eller bleket helt hvite. Slik kunne de tilkjennegi sin status som embetssøker, sitt kandidatur, når de holdt taler eller deltok i debatter eller i andre sammenhenger fremstod i forsamlinger der de kunne legges merke til for folk som valgte eller utpekte til den ettertraktede stilling.

Tittelens plassering i gradshierarkiet varierer noe fra land til land, og har også gjort det historisk. I Danmark oversettes tittelen som Master of Theology.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er graden beskyttet, og tildeles etter avlagt profesjonsstudium på seks års varighet (første og andre syklus) med integrert praktisk-teologisk utdannelse. Bare fire utdanningsinstitusjoner i Norge kan tildele graden:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]