Hopp til innhold

Tor Berger Jørgensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tor Berger Jørgensen
Født27. des. 1945Rediger på Wikidata (78 år)
Oslo
BeskjeftigelsePrest, misjonær, biskop Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedMF vitenskapelig høyskole
NasjonalitetNorge

Tor Berger Jørgensen (født 27. desember 1945 i Oslo) er en luthersk biskop som frem til 2015 var biskop i Sør-Hålogaland bispedømme i Den norske kirke. Siden 2019 har han vært biskop i Lutheran Church in Great Britain, med sete i London.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tor Berger Jørgensen er cand.theol. fra Misjonshøgskolen/Menighetsfakultetet 1972.

Misjonen[rediger | rediger kilde]

Jørgensen arbeidet i 15 år som misjonsprest i Japan for Det Norske Misjonsselskap; og var deretter generalsekretær i samme organisasjon fra 1991 til 1999.

Jørgensen var domprost i Bodø Domkirke fra 2000 til 2007 og vikarierte da i flere perioder som fungerende biskop. I 2000 endret Jørgensen syn om homofiles stilling i kirken og har siden vært blant de mest liberale i dette synet.

Han var også kandidat som biskop i Oslo bispedømme i 2005, da Ole Christian Kvarme ble valgt.

Biskop i Sør-Hålogaland[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt til biskop 17. november 2006 og ble vigslet til ny biskop etter Øystein I. Larsen den 28. januar 2007. En knapp uke før han skulle vigsles til biskop gav han overfor Aftenposten tilkjenne at han gikk inn for at det innføres et eget ritual i kirken for homofile par som inngår partnerskap.

Biskop Tor Berger Jørgensen presteviet den 8. januar 2009 en samboende til prest. Ordinasjonen var historisk i og med at aldri tidligere har en prest som har levd åpent som samboer blitt ordinert til prest i Den norske kirke. Dette var også i strid med Kirkens egne regler. I 1995 hadde biskopene i Den norske kirke slått fast at en samboer ikke kan ordineres. Med dette kom biskopen på kollisjonskurs med andre toppledere i Den norske kirke. Både preses i bispekollegiet, biskop Olav Skjevesland, og leder Nils-Tore Andersen i Kirkerådet tok avstand fra biskop Jørgensens tilsidsesettelse av dette.[1]

Biskop i London[rediger | rediger kilde]

Den 6. oktober 2019 ble han vigslet som biskop i det lille britiske kirkesamfunnet Lutheran Church in Great Britain.[2][3]

Tor Berger Jørgensen var tidligere styreleder i foreningen Nei til Frontkollisjoner.

Verker[rediger | rediger kilde]

Jørgensen har utgitt Fra Luther til Marx (1971) og Glede i grått (1984), og har skrevet Japan-delen i Det Norske Misjonsselskaps jubileumshistorie (1992).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vårt Land: Biskop lot samboer bli prest Arkivert 31. januar 2009 hos Wayback Machine. Sist besøkt 28. januar 2008
  2. ^ «Pastor Liz travels to London as Great Britain receives their new Bishop». AOK Synod (engelsk). 3. oktober 2019. Besøkt 18. mai 2022. 
  3. ^ «Bishop of London strengthens ties with Lutheran community in the City of London». Bishop of London (engelsk). 28. mai 2019. Besøkt 18. mai 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Øystein I. Larsen 
Luthersk biskop av Sør-Hålogaland
Etterfølger:
 Ann-Helen Fjeldstad Jusnes 
Forgjenger:
  
Domprost i Bodø domkirke
Etterfølger:
 Elin Vangen 
Forgjenger:
 Odd Bondevik 
Generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap
Etterfølger:
 Kjetil Aano