Misjonsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modell av "Elieser", bygget av Karsten Åsland, Bryne og gitt til Misjonsmuseet i 1992. Seilskipet var i drift til frakt av misjonærer og materiell for Det norske misjonsselskap 1864-1884.

Misjonsmuseet ble etablert i 1864 og er dermed er Stavangers eldste museum.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Museet lå tidligere i underetasjen i fakultetsbygget på Misjonshøgskolen. I 2011 vedtok høgskolestyret å la Misjonsarkivet overta ansvaret for driften av museet. Ved fusjon med tre andre høgskoler ble Misjonshøgskolen (MHS) en del av VID vitenskapelige høgskole i januar 2016, og Misjonsarkivet gikk samtidig inn i VID historiske arkiv. I 2017 endret VID historiske arkiv navn til Misjons- og diakoniarkivet, VID (forkortet MDA). MDA forvalter Misjonsmuseet i henhold til en deponeringsavtale med Det Norske Misjonsselskap (NMS), inngått mellom NMS og MHS i september 2015. Avtalen innebærer at NMS eier Misjonsmuseets gjenstander.

Om samlingen[rediger | rediger kilde]

Museet har omtrent 5000 gjenstander av etnografisk og misjonshistorisk interesse fra de forskjellige misjonsfeltene, slik som Sør-Afrika, Madagaskar, Kamerun, Mali, Etiopia, Kina, Hongkong, Taiwan, Japan og Thailand.[1]

Misjonsmuseet har ikke vært i drift siden tidlig på 2000 tallet. Misjons- og diakoniarkivet har imidlertid fotografert og registrert alle gjenstandene, og det er opprettet et utstillingsmagasin på VIDs campus på Misjonsmarka.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Misjonsmuseet | Misjonsarkivet». www.mhs.no. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 4. november 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]