Medalje for de spanske frivillige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Medalje for de spanske frivillige
DEU Spanish Volunteer Medal BAR.svg
Basisdata
Type:Medalje
Land:Tyskland Tyskland
Innført:3. januar 1944
Mottakere:Spanske frivillige i 250de Infanteri Divisjon
Tekniske data
Utført i:Sink
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:32 mm
Høyde:32 mm
Rangering

Medalje for de spanske frivillige (Erinnerungsmedaille für die Spanischen Freiwilligen’ im Kampf gegen den Bolschewismus) er en tysk utmerkelse fra andre verdenskrig, innstiftet 3. januar 1944.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den tyske utenriksministeren i Det tredje rike, Joachim von Ribbentrop mottok et formelt tilbud om hjelp til Operasjon Barbarossa 24. juni 1941 fra den spanske statslederen Francisco Franco. Hjelpen besto av 17 924 spanske frivillige, ledet av General Augustin Muñoz Grandes. Divisjonen fikk navnet División Azul (tysk: Blaue Division), eller formelt «Wehrmacht 250. Infanteridivisjon». Disse frivillige fikk en offisiell medalje fra Tyskland, «Medalje for de spanske frivillige».

Design[rediger | rediger kilde]

Medaljen, som populært ble kalt «Den blå divisjons medalje» (Blauen Division Medaille), var stanset i en sinklegering. Den ble produsert av tyske Deschler und Sohn, og var 32 mm i diameter og 1 mm tykk. Nederst på advers er et hakekors med laurbærblader på begge sider, et sverd ligger horisontalt midt på medaljen, med to skjold over dette, det ene med Wehrmachts tyske ørn og på det andre falangistsymbolet med piler. Øverst er en M43 tysk hjelm.

Nederst på revers er Jernkorset med laurbær og ekeblader over, og over dette inskripsjonen: «DIVISION ESPANOLA DE VOLUNTARIOS EN RUSSIA» (Divisjon av spanske frivillige i Russland) i versaler. Medaljen er festet i et bånd med en ring som normalt ble stemplet med tallet «1». Båndet er 30 mm bredt, med 4 mm sort kant, en 2 mm hvit stripe, og et 18 mm rødt felt med en 3 mm gul stripe i midten.

Erstatningsmedaljer[rediger | rediger kilde]

Medaljen var godkjent av Franco, og det ble produsert erstatningsmedaljer etter krigen i Spania for veteraner. Disse regnes ikke som reproduksjoner siden de var offentlig godkjent.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]