Stahlhelm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For å lese om den paramilitære organisasjonen etter første verdenskrig med samme navn, se Stahlhelm, Bund der Frontsoldaten
M35 Stahlhelm, tyske militære stålhjelmer av modell fra 1935 brukt av soldater i Wehrmacht og andre før og under andre verdenskrig
Tyske militærhjelmer av stål: til venstre en større modell fra 1918 (Stahlhelm M18), som avløste den opprinnelige (Stahlhelm M16), og til høyre en lettere modell fra 1935 (Stahlhelm M35) som ble brukt under andre verdenskrig. Begge hjelmene er dekorert med Wehrmachts dekal i form av en tysk ørn. Tyske stålhjelmer finnes også i andre og nyere varianter.
Tysk fallskjermjeger, med potteformet stålhjelm, og overkorporal, med hjelm med nett for å feste kamuflasje.i Nettuno i Italia 1943.
Joseph Goebbels, propagandaminister i Hitler-Tyskland, belønner en 16-årig Hitlerjugend-soldat med jernkorset i mars 1945. Soldatene har karakteristiske «tyskerhjelmer», ministeren høylue (uniformslue med skygge).
Ryttersoldat fra den chilenske hæren i paradeuniform med blank «tyskerhjelm» 2009

Stahlhelm (i flertall Stahlhelme) er tysk for «stålhjelm». Betegnelsen Stahlhelm kan på tysk brukes i vid forstand om alle hjelmer av stål. Ofte brukes betegnelsen mer spesielt om tyske militærhjelmer av stål fra 1900-tallet, særlig «tyskerhjelmer» formet med karakteristisk «knekte» bremmer som et historisk ikon fra første og andre verdenskrig .

Historie[rediger | rediger kilde]

Militære stålhjelmer på 1900-tallet[rediger | rediger kilde]

Stålhjelmer, som var vanlige i middelalderen og i eldre tid, ble gjeninnført under første verdenskrig for å beskytte soldatene i skyttergravskrigen der omfattende artilleriild medførte enorme tap. I løpet av 1915 fikk franske soldater metallinnlegg i kepiene, sylindriske uniformsluer med skygger, og fra 1916 ble adrianhjelmer utlevert. Den var lett og relativt billig å produsere, selv om det likevel var litt tungvint, og den beskyttet ikke nakken. Også den britiske hæren ønsket beskyttelse mot nedfallende granatsplinter under første verdenskrig, og i 1915 designet og patenterte briten John L. Brodie brodiehjelm som beskyttet hodet, men som først og fremst var lett å masseprodusere da den kunne presse ut av en stålplate i én arbeidsprosess. Hjelmene var dessuten lette å stable og nyttige som vaskefat og kokekar.

Både Stahlhelm-, adrian- og brodiehjelmene gav soldatene et lett gjenkjennelig utseende og ble et tydelig nasjonalt kjennetegn i første og andre verdenskrig.

Stålhjelmer beskytter for øvrig utelukkende mot granatsplinter, mens skudd normalt vil gå rett gjennom dem. Stålhjelmer har vært standard i de fleste militære styrker siden første verdenskrig, og begynte først på 1980-tallet å bli avløst av hjelmer i andre materialer, for eksempel kevlar.

Stålhjelmer av tysk modell[rediger | rediger kilde]

I 1916 byttet også Den keiserlige tyske hær ut tradisjonell pikkelhue (Pickelhauben), pigghjelm av lær, med stålhjelm. Den fikk betegnelsen M16 Stahlhelm og var designet av ingeniør Frederich Schwerden og kirurgen dr. August Bier ut fra de hodeskadene soldatene fikk. Disse gav derfor bedre beskyttelse for hode og nakke enn de franske og britiske hjelmtypene. Stahlhelm kom siden i flere modeller. Fra 1935 ble det laget en lettere og mindre type som ble kalt M35 Stahlhelm. Dette ble den karakteristiske «tyskerhjelmen» under andre verdenskrig, selv om det også fantes andre typer, først og fremst Fallschirmhelm, en potteformet hjelm uten bremmer for fallskjermjegerne i Luftwaffe. Wehrmachts hjelmer var merket med skjoldformede decaler dekorert med tysk ørn på venstre hjelmside og kokarde i de tyske nasjonalfargene svart, hvitt og rødt på høyre side.

Etter krigen modifiserte Øst- og Vest-Tyskland stålhjelmene slik at de skilte seg tydelig fra de tidligere «nazistiske» variantene.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Hjelmmerker i det nasjonalsosialistiske Tyskland[rediger | rediger kilde]

Unge kadetter i Hitlers vaktstyrke LSSAH i Berlin høsten 1938. Soldatene er uniformert i tunge stålhjelmer og svarte frakker merket med doble sigruner som tegn på Schutzstaffel (SS). Hjelmens venstre side og armbindet er dekorert med hakekors, nazistenes hovedsymbol.

Stålhjelmene i det nasjonalsosialistiske Tyskland kunne være merket på ulike måter, men bildene under viser de vanligste hjelmdekalene i Wehrmacht, den tyske hæren, og Schutzstaffel (SS), de nazistiske elitetroppene.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Pickelhaube, tysk pigghjelm i bruk som tysk militærhjelm fram til 1916
  • Adrianhjelm, militær stålhjelm av fransk modell innført under første verdenskrig
  • Brodiehjelm, militær stålhjelm av britisk modell innført under første verdenskrig

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]