Panserødeleggelsesmerket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Panserødeleggelsesmerket
Basisdata
Type:Merke
Land:Tysklands flagg Tyskland
Innført:9. mars 1942
Mottakere:Militært personell
Antall:18 000 sølv, 400 gull
Tekniske data
Festeanordning:Bånd
Bredde:43 cm
Høyde:18 cm
Rangering

Panserødeleggelsesmerket (Sonderabzeichen für das Niederkämpfen von Panzerkampfwagen durch Einzelkämpfer) er en tysk utmerkelse ifra det tredje rike

Merket som er i sølv, ble introdusert av Adolf Hitler 9. mars 1942 for å ære soldater som på egen hånd ødela en fiendtlig stridsvogn med håndholdte eksplosiver. Merket var gjeldende tilbake i tid til starten av Operasjon Barbarossa. Etter at flere fikk utdelt medaljen flere ganger var det opplagt at høyere klasser var nødvendig, og 18. desember 1943 ble en ny klasse introdusert; Panserødeleggelsesmerket i gull. For å få dette måtte man på egen hånd ha ødelagt fem fiendtlige stridsvogner.

Design[rediger | rediger kilde]

Merket består av en mørk farget 43mm x 18mm Panzer IV stridsvogn festet på et 33mm x 88mm sølvbånd. Båndet har en 4mm sort stripe horisontalt 2mm ifra øvre og nedre kant. Gullmerket er stort sett likt, med unntak at båndet er gullfarget, og at på tidlige versjoner var stridsvognen sølvfarget. Senere ble det brukt samme mørke farge på stridsvognen som på sølvmerket.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]