Pilot- og observatørmerket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pilot- og observatørmerket
FFundBeob.JPG
Basisdata
Type:Merke
Land:Tyskland Tyskland
Innført:19. januar 1935
Mottakere:Personell som var både flygere og observatører
Tekniske data
Utført i:Buntmetall og aluminium, senere sink
Festeanordning:Nål
Bredde:ca. 53
Høyde:ca. 65
Rangering

Pilot og observatørmerket (Gemeinsames Flugzeugführer und Beobachter-Abzeichen) er en tysk militær utmerkelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Merket ble introdusert av Riksmarskalk Hermann Göring 19. januar 1935, for å erstatte Flymannskapsmerket. Merket var tiltenkt personell som både var flygere og observatører i Luftwaffe i det tredje rike.

Design[rediger | rediger kilde]

Merket er nesten identisk til Pilotmerket, forskjellen er at kransen er gullfarget og ørnen sølvfarget. Merket består av en oval krans hvor den ene siden er laget av laurbærblader, den andre siden av ekeblader. I senter er en ørn med vingene utspredd og med et hakekors i klørne. Merket er i to deler, ørnen er festet fast til kransen med to nagler. Merket ble i begynnelsen laget i buntmetall og aluminium, men kom senere i sink. En versjon i tøy for flyuniform ble også introdusert.

Kriterier[rediger | rediger kilde]

  • Merket ble utdelt til personell i Luftwaffe som var både piloter og observatører.
  • I spesielle tilfeller ble det utdelt til utlendinger som takk for tjenester.

Varianter[rediger | rediger kilde]

En variant med diamanter ble også laget etter ordre ifra Göring, samt en variant i gull med diamanter. Den kom i to utgaver, en for menn og en for kvinner. En versjon i rent gull skal også ha vært laget.

Pilot og observatørmerket i gull med diamanter, for menn[rediger | rediger kilde]

Denne kom i et sett med to merker, en presentasjonsversjon, og en offisiell uniformskopi. Begge har større vinger enn det vanlige Pilot og observatørmerket.

Presentasjonsmerket hadde ekte diamanter innlagt, 36 på høyre vinge, 31 på venstre, 19 på kroppen til ørnen, og 18 i hakekorset. Kransen var av 22 karat gull og ørnen av platina. Ca 70 stk av denne ble produsert. Vekten var 20 gram

Uniformskopien hadde noe mindre vinger på ørnen, og det var brukt falske diamanter, 32 på høyre vinge, 38 på venstre, 16 på kroppen til ørnen, og 17 stk i hakekorset. Hele merket var laget i sølv, og så ble kransen forgylt. Vekten var 43 gram

Pilot og observatørmerket i gull med diamanter, for kvinner[rediger | rediger kilde]

Merket var 1/3 av størrelsen av den for menn, ørnen var laget platina og var montert på en krans av ekte gull. Merket hadde ekte diamanter innlagt. Den var montert på en stang som hadde en nål bak. Kun en av disse er kjent at er blitt utdelt, til Flykaptein Hanna Reitsch.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]