Schutzwallmedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Schutzwallmedaljen
Shutzwall medal (1).jpg
Basisdata
Type:Medalje
Land:Tyskland Tyskland
Innført:2. august 1939
Mottakere:Arbeidere på tyske forsvarslinjer
Antall:Ukjent
Tekniske data
Utført i:Buntmetall / sink
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:26 mm
Høyde:35 mm
Rangering

Schutzwallmedaljen (Deutsches Schutzwall-Ehrenzeichen) er en medalje som ble tildelt personell som var med å designet, bygget og tjenestegjorde ved de tyske stasjonære forsvarslinjene for det tredje rike.

Historie[rediger | rediger kilde]

Første runde[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble innstiftet 2. august 1939 av Adolf Hitler for å hedre de personer som utformet og bygde Vestvollen langs Tysklands vestre grense (bunkere, kanoner m.m), samt de soldater som tjenestegjorde ved denne forsvarslinjen før mai 1940. Arbeidsoppgavene til mottakerne symboliseres på medaljen med et sverd som er krysset av en spade. Medaljen ble i denne perioden laget i buntmetall.

Det var Organisation Todt som sto bak byggingen av Tysklands forsvarslinjer. Medaljen ble først utdelt til lederen av organisasjonen, Fritz Todt, 23. november 1939 av Hitler personlig. Samme dag ble medaljen også gitt til generaloberst Erwin von Witzleben, general Karl Kitzinger, generalløytnant Alfred Jacob, leder for Riksarbeidstjenesten Konstantin Hierl, og Reichsleiter i NSDAP, Robert Ley. Dagen etter ble de første medaljene utdelt til arbeiderne, og det var Todt selv som delte de ut. Medaljen ble sist utdelt i første runde 31. januar 1941, og da var totalt 622 064 blitt utdelt til da.

Andre runde[rediger | rediger kilde]

Ettersom andre verdenskrig utviklet seg slik at Tysklands grenser nok en gang ble truet i 1944, ble en stor styrke med mannskaper (soldater og arbeidere) mobilisert for å lage «Atlanterhavsvollen» i Frankrike. Det ble derfor satt igang en produksjonsrunde nummer to av medaljer til de som deltok i dette arbeidet. Disse ble laget i sink grunnet metallmangel.

Design[rediger | rediger kilde]

Medalje[rediger | rediger kilde]

Medaljen er ovalt utformet med tilhørende oransje og hvitt medaljebånd. På advers vises det tredje rikes riksvåpen. Under ørnen ses en spade som krysses av et sverd. Disse er plassert over det som skal være en tysk bunker/armert stilling. Rundt medaljens kanter er det eikeløv. Medaljens revers har eikeløv langs kanten, og teksten: «Für Arbeit Zum Schutze Deutschlands» (For arbeid for å beskytte Tyskland).

Bånd[rediger | rediger kilde]

Båndet er sandfarget og er 30 mm bredt med en 18 mm sandfarget stripe i midten, flankert av to hvite 4,5 mm striper, og to 1,5 mm sandfargede striper ytterst. Det er flere typer kopibånd på markedet, men de fleste har normalt ikke disse målene, og har en mørkere farge. Medaljer med kopibånd er mer vanlige enn med originale bånd. De fleste (om ikke alle) kopibånd lyser i UV-lys, og kan avsløres slik.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]