Lundersæter kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lundersæter kirke
Lundersæter kirke.jpg
Område KongsvingerRediger på Wikidata
Bispedømme Hamar
ProstiSolør, VInger og Odal
FellesrådKongsvinger
SognBrandval
Byggeår 1868
Endringer1954
KirkegårdJa
Arkitektur
Periode Nygotikk/sveitser
Arkitekt Ole Bergqvist (kirke),
Ola B. Aasness (tårn)
TeknikkLafteverk
ByggematerialeTre
SkipLangkirke
Kirkerommet
PrekestolFra 1868, med fem enkle speil uten motiv
DøpefontI tre fra 1905
AlterFra 1899, maleri av Valborg Luth
Plasser160
Beliggenhet

Lundersæter kirke
60°18′00″N 12°16′31″Ø

Lundersæter kirke er en langkirke i tre fra 1868. Den ligger ved LundersæterBrandval Finnskog i Kongsvinger kommune i Innlandet og tilhører Brandval prestegjeld. De andre kirkene i prestegjeldet er Brandval kirke og Roverud kirke.

Området har lenge vært brukt som gravplass. Da de skulle gruse vegen forbi stedet på slutten av 1800-tallet benyttet de et grustak ved siden av der kirken er i dag. Etter hvert raste det ut noen hodeskaller fra toppen av grustaket, en gammel gravplass benyttet av de første finner i området var gjenfunnet.

Altertavla i Lundersæter kirke[rediger | rediger kilde]

Altertavle

Altertavla i Lundersæter kirke er malt av Valborg Luth i 1899. Bildet bærer tittelen: «Kristus på Bergprekenens fjell», og forestiller Kristus oppe på et høydedrag med konturer av fjell i bakgrunnen. Kristusskikkelsen virker ungdommelig og frisk, og fargene er lyse, rene og sterke.

Lundersæter gamle kirke[rediger | rediger kilde]

Lundersæter gamle kirke

I 1954 fikk Lundersæter kapell det tårnet som er så karakteristisk for kirkens eksteriør. Som det går fram av bildet til venstre så hadde kirken før den tid et saltårn. Det nye tårnet ble bygd ut fra kirken mot vest, og slik at tårnfoten ble innredet som våpenhus. Tårnet ble tegnet av arkitekt Ola B. Aasness, og byggmester var Mentz Sæter. Det er betydelig større enn det gamle og har gitt kirkebygget en helt annen tyngde og reisning enn før.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]