Gravberget kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gravberget kirke
OmrådeVåler
BispedømmeHamar
ProstiSolør, Vinger og Odal
FellesrådVåler
SognGravberget
Byggeår1955
KirkegårdJa
Arkitektur
ArkitektMagnus Poulsson
Kirkerommet
Plasser154
DiverseUtsmykket av Torstein Rittun og Dag Frogner
Beliggenhet
Kart
Gravberget kirke
60°52′44″N 12°14′43″Ø

Gravberget kirke er en kirke bygd i en vifteplan fra 1955 i Våler kommune, Innlandet fylke.

Kirken ble gitt av Borregaard AS som gave til befolkningen i bygda Gravberget. Borregaard Skoger eier omtrent alt av skog i området, og de fleste som bodde i Gravberget jobbet på tidligere for firmaet. Kirken er av Life kåret til et av de ti mest særpregede kirkebygg i verden.

Kirken er formet som et grantre, og er en slags moderne stavkirke. Arkitekt bak kirken er Magnus Poulsson som kanskje er mest kjent for å ha tegnet Oslo rådhus Han sa følgende om kirken: «I sitt uttrykk skal det være noe opphøyet over et guds hus. For innerst inne bærer det i seg alle tiders og slekters drøm om en himmel.»

Kirken er spesiell på mange måter. På alteret står skulpturen Maria med barnet, skapt av Arnold Haukeland. Slike madonnafigurer er vanlig i katolske kirker, men Gravberget kirke skal være den eneste lutherske kirke med et slikt symbol på alteret.[trenger referanse]

Selve kirkerommet ble malerisk utsmykket av de to kunstnerne Torstein Rittun (1929–) og Dag Frogner (1929–), som da var nyutdannet. Et av maleriene forestiller en kristusfigur med himmelvelvingen som bakgrunn. Det fortelles at de opprinnelig hadde malt Jesus på korset, men arkitekten likte ikke det, han ville ikke ha et symbol på død i kirken.[trenger referanse] Dermed ble maleriet endret til Jesu himmelfart, men med utstrakte armer som om han var korsfestet.

Kirken har 154 sitteplasser, og ble vigslet 30. oktober 1955 av biskop Kristian Schjelderup.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]