Brandval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Brandval er et sokn, et tidligere prestegjeld, en tidligere kommune i Solør i Innlandet fylke og et sted som tidligere var kommunesenteret i den kommunen.

Brandval ligger to mil nord for Kongsvinger på begge sider av Glåma, med barneskolen på vestsiden og Brandval kirke på østsiden. Brandval er et stoppested på Solørbanen, som ligger på østsiden av Glåma, men er nå nedlagt. De to halvdelene er forbundet av en hengebro. Brandval har postnummer 2219.

Brandval sokn utgjør den nordlige delen av Kongsvinger kommune, og består av Brandval kirke, Roverud kirke og Lundersæter kirke. Soknet og prestegjeldet ble utskilt fra Grue prestegjeld den 13. desember 1863 og tilhører i dag Solør, Vinger og Odal prosti. Prestegården ligger på Roverud, én mil fra Brandval.

I 1837 ble Brandval en del av Grue formannskapsdistrikt. Brandval ble skilt ut som egen kommune i 1866.[1] I 1941 ble en del av Grue med 68 innbyggere overført til Brandval. 1. januar 1964 ble Brandval, Kongsvinger og Vinger kommuner slått sammen til Kongsvinger kommune. Brandval kommune hadde ved sammenslåingen 4 384 innbyggere.

Den delen av Finnskogen som ligger i den forhenværende kommunen, kalles ofte Brandval Finnskog.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John Petter Collett (1987). «Kommunalt selvstyre i Grue 1837-1987». Grue kommune. s. 20. 

Se også[rediger | rediger kilde]