Lord Mountbatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lord Mountbatten
Lord Mountbatten Naval in colour Allan Warren.jpg
Født25. juni 1900
Windsor Castle
Død27. august 1979 (79 år)
Sligo
Gravlagt Romsey Abbey
Ektefelle Edwina Mountbatten, Countess Mountbatten of Burma (19221960)
Far Louis Mountbatten, 1. marki av Milford Haven
Mor Viktoria av Hessen-Darmstadt
Søsken George Mountbatten, 2. marki av Milford Haven, Louise Mountbatten, Alice av Battenberg
Barn Lady Pamela Hicks, Patricia Knatchbull, 2nd Countess Mountbatten of Burma
Utdannet ved Christ's College
Beskjeftigelse Politiker, militærperson, diplomat
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Royal Society
Utmerkelser
10 oppføringer
Distinguished Service Order, Bronze Star Medal, storkorsridder av Order of the Bath, storkorsridder av Royal Victorian Order, øverstkommandør av Legion of Merit, storkorset av Isabella den katolskes orden, Stjerneordenen, legionær av Legion of Merit, storkors av Æreslegionen, Nilens orden

Louis Francis Albert Victor Nicholas Mountbatten, 1. jarl Mountbatten av Burma, opprinnelig prins Louis av Battenberg (født 25. juni 1900Windsor Castle, død 27. august 1979 i Sligo) var en britisk admiral og statsmann av tysk opprinnelse. Han var den siste visekongen av India (1947) og den første generalguvernøren i Unionen India (1947–1948), som det moderne India oppstod fra i 1950. Fra 1954 til 1959 var han First Sea Lord, en stilling hans far, prins Ludwig av Battenberg hadde hatt 1912–14. I 1979 ble han drept i et IRA-attentat mens han var på fisketur utenfor den irske kysten.

Han ble født som Hans Høyvelbårenhet (Seine Durchlaucht) prins Louis av Battenberg, som sønn av prins Ludwig av Battenberg og prinsesse Viktoria av Hessen-Darmstadt. Ludwig av Battenberg var sønn av prins Alexander av Hessen-Darmstadt (1823−1888) og grevinne Julia von Hauke (1825−1895), som var gift i morganatisk ekteskap. Deres etterkommere fikk derfor tittelen prins/prinsesse av Battenberg (en småby i Hessen). Battenberg er altså en morganatisk linje av huset Hessen. Familien Battenberg endret skrivemåten til Mountbatten i 1917, i forbindelse med første verdenskrig. Louis av Battenberg var gjennom sin mor Viktoria av Hessen-Darmstadt oldebarn av dronning Victoria av Storbritannia.

Louis Mountbatten var onkel til prins Filip av Hellas og Danmark, og var derfor broren til Filips mor Alice av Battenberg. Da Filip giftet seg med prinsesse Elisabeth av Storbritannia, tok han etternavnet Mountbatten.

I begynnelsen av andre verdenskrig ledet han den dristige evakueringen av allierte soldater som var strandet i Namsos.