Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje.

Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje er en britisk medalje innstiftet i 1953 i anledning av kroningen av Elisabeth II av Storbritannia. Den ble utdelt i stort antall som ledd i feiringen av kroningen, som fant sted i London 2. juni 1953.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje er i sølv og bærer på forsiden et høyrevendt portrett av dronning Elisabeth II. Dronningen bærer krone og Hosebåndordenens ordenskjede, samt ordenstegnet for Badets orden. Baksiden prydes av dronningens monogram og omskriften «QUEEN ELIZABETH II CROWNED 2ND JUNE 1953». Medaljebåndet er rødt, har to smale blå striper i midten, og smale hvite striper langs kantene.

Skulptøren Cecil Thomas var ansvarlig for utforming av medaljen. Den ble produsert av Royal Mint.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje ble tildelt i stort antall til kongelige, ledende politikere, statstjenestemenn, folkevalgte på ulike nivåer, militære og medlemmer av politistyrkene i Storbritannia, i landets oversjøiske besittelser og i Samveldeland. Hvert land og område fikk et bestemt antall medaljer til disposisjon for tildeling etter bestemmelse av de politiske myndigheter i det enkelte land og område. 37 eksemplar av Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje ble inngravert med navnene til medlemmer av ekspedisjonen som i mai 1953 nådde toppen av Mount Everest og tildelt disse. Det ble i alt tildelt 138 214 eksemplarer av Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Olav ble tildelt Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje. Det ble også offiserene Charles Oluf Herlofson og Gunnar Halle.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cole, Howard N: Coronation and Royal Commemorative Medals 1887–1977, London: J. B. Hayward & Son, 1977. ISBN 0903754118

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]