Kong Georg VIs kroningsmedalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kong Georg VIs kroningsmedalje.

Kong Georg VIs kroningsmedalje er en britisk medalje innstiftet i 1937 i anledning av kroningen av Georg VI av Storbritannia. Den ble utdelt i stort antall som ledd i feiringen av kroningen, som fant sted i London 12. mai 1937.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Kong Georg VIs kroningsmedalje ble tilvirket i sølv og bærer på forsiden portrett av kong Georg VI og dronning Elizabeth. Begge bærer krone og er kledd i kroningsskrud. Baksiden prydes av Georg VIs kongemonogram og bærer innskriften «CROWNED 12 May 1937», samt omskriften «GEORGE VI QVEEN ELIZABETH». Medaljebåndet er blått med striper i hvitt, rødt og hvitt langs kantene.

Medaljen ble designet av Percy Metcalf. Den ble produsert hos Royal Mint.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Kong Georg VIs kroningsmedalje ble tildelt i stort antall til kongelige, ledende politikere, statstjenestemenn, folkevalgte på ulike nivåer, militære og medlemmer av politistyrkene i Storbritannia, i landets oversjøiske besittelser og i Samveldeland. Hvert land og område fikk et bestemt antall medaljer til disposisjon for tildeling etter bestemmelse av de politiske myndigheter i det enkelte land og område. Det ble i alt tildelt 90279 eksemplarer av Kong Georg VIs kroningsmedalje.

Kong Olav ble tildelt Kong Georg VIs kroningsmedalje.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cole, Howard N: Coronation and Royal Commemorative Medals 1887-1977, London: J. B. Hayward & Son, 1977. ISBN 0903754118

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]