Louis Mountbatten, 1. marki av Milford Haven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Louis Mountbatten, 1. marki av Milford Haven
Ludwig Alexander von Battenberg.jpg
Født24. mai 1854[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Graz[5]Rediger på Wikidata
Død11. september 1921[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (67 år)
London[6]Rediger på Wikidata
Gravlagt St. Mildred's Church, WhippinghamRediger på Wikidata
Ektefelle Viktoria av Hessen-Darmstadt (1884–)Rediger på Wikidata
Far Alexander av Hessen-DarmstadtRediger på Wikidata
Mor Julia HaukeRediger på Wikidata
Søsken Marie Karoline von Battenberg, Heinrich Moritz von Battenberg, Alexander av Bulgaria, Franz Joseph von BattenbergRediger på Wikidata
Barn Louise Mountbatten, Alice av Battenberg, George Mountbatten, Louis MountbattenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tyskland, Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Ridder av Sankt Aleksander Nevskij-ordenen, storkorsridder av Order of the Bath, storkorsridder av Royal Victorian Order, kommandørridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, storkorset av Leopoldsordenen, storkors av Frans Josef-ordenen, Den hvite ørns orden, Andreasordenen, storkorset av Karl IIIs orden, storkorset av Kristusordenen (Portugal), storkors av Tårn- og sverdordenenRediger på Wikidata

Louis Alexander Mountbatten, 1. marki av Milford Haven, opprinnelig prins Ludwig Alexander av Battenberg (født 24. mai 1854 i Graz i Østerrike, død 11. september 1921 i London) var en hessisk prins og senere britisk admiral som tjenestegjorde som First Sea Lord 1912–1914.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var eldste sønn av prins Alexander av Hessen-Darmstadt (1823−1888) og grevinne Julia von Hauke (1825−1895). Ettersom foreldrene var gift i morganatisk ekteskap ble Julia von Hauke ikke medlem av huset Hessen, men ble av sin svoger, storhertug Ludwig III av Hessen-Darmstadt tildelt tittelen grevinne av Battenberg, en tittel som ikke hadde vært i bruk siden 1310. Det samme gjaldt for hennes barn, som dermed ikke hadde arverett til den hessiske tronen. Julia von Hauke ble senere opphøyet i den hessiske fyrstestanden og hennes etterkommere fikk tittelen prins/prinsesse.

Prins Ludwig av Battenberg ble født i Graz i Østerrike, der faren tjenestegjorde som offiser i den østerriksk-ungarske hæren. Han tilbragte barndommen på Schloss Heiligenberg i Hessen.

Offiser for England[rediger | rediger kilde]

Under innflytelse av sine slektninger Alice av Storbritannia og hennes bror Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha, hertug av Edinburgh, to barn av dronning Victoria av Storbritannia, trådte prins Battenberg i en alder av 17 år i britisk tjeneste som sjøoffiser.

Prins Ludwig av Battenberg giftet seg 30. april 1884 i Darmstadt med sin kusine, prinsesse Viktoria av Hessen-Darmstadt, datter av storhertug Ludwig IV av Hessen-Darmstadt og prinsesse Alice av Storbritannia, og barnebarn av dronning Victoria av Storbritannia.

I 1912 ble han utnevnt til First Sea Lord, som var den høyeste stilling i Royal Navy. Han trådte imidtertid tilbake allerede i oktober 1914 kort etter første verdenskrigs utbrudd. Bakgrunnen var hans bakgrunn og de sterke antytyske følelser som oppstod ved krigsutbruddet i den britiske almenhet.

Battenberg-familien i Storbritannia oversatte familienavnet til Mountbatten i 1917, i forbindelse med første verdenskrig.

Mountbatten var ridder storkors av Order of the Bath, ridder storkors av Royal Victorian Order og ridder kommandør av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden. Han var medlem av Det kongelige råd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Louis Alexander Mountbatten 1st Marquess of Milford Haven, biography/Louis-Alexander-Mountbatten-1st-Marquess-of-Milford-Haven
  2. ^ a b The Peerage, 9. okt. 2017, Admiral Louis Alexander Mountbatten, 1st Marquess of Milford Haven, p10075.htm#i100747
  3. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Louis Battenberg, 6139607
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Prince Louis of Battenberg, w65q7383
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 12. aug. 2015, 135862825

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]