Romanias kroneorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for storkors av Romanias kroneorden, modell 1881–1932
Ordenstegn med sverd for Romanias kroneorden fra tiden etter 1932

Romanias kroneorden (rumensk: Ordinul Coroana României) er en rumensk orden innstiftet 14. mars 1881 av kong Carol I til belønning av fremragende fortjenester av Romania. Landet gikk samme år fra å være et fyrstedømme til å bli et kongedømme og ordenen ble innstiftet samme dag som nasjonalforsamlingen vedtok å gjøre Carol I til konge. I 1938 ble ordenen delt i en sivil og en militær avdeling.[1] Ordenen ble tildelt som en rumensk statsorden så lenge landet var et monarki. Da kongedømmet falt i 1947 gikk ordenen over til å bli en husorden innen den rumenske kongefamilie av Huset Hohenzollern-Sigmaringen.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Romanias kroneorden er inndelt i fem trinn:[1]

  • Storkors
  • Storoffiser
  • Kommandør
  • Offiser
  • Ridder

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Romanias kroneorden besto av et hvitkantet rødt malteserkors. Midtmedaljongen er rød med hvit bord og bar inntil 1932 i midten en kongekrone i gull. I korsvinklene var Carol Is monogram satt. Kongekronen og monogrammet byttet i 1932 plass.[1] Borden har innskriften «PRIN NOI INSINE» (for oss selv) og «14. MARTIE 1881», datoen for ordenens innstiftelse. Reversen har datoen for Carols kroning, «10 MAIU», i midten omgitt av årstallene «1866 ✱ 1877 ✱ 1881 ✱». I 1866 ble det forente fyrstedømmet Romania til under den tyske prins Karl av Hohenzollern-Sigmaringen. Romania erklærte i 1877 full uavhengighet fra Det osmanske riket. 1881 er året da ble landet et kongedømme og er samtidig ordenens innstiftelsesår. Fra 1932 var ordenskorset opphengt i båndet i et element utformet som en krone.

Ordensbåndet var først blått med kantstriper i sølv, men fra 1932 ble det endret til blått med en midtstripe i sølv.[1]

Ordensstjernen er i sølv og har åtte grupper av stråler.[1] Stjernen for storkors har hele ordenskorset i midten, mens stjernen for storoffiserer kun har midtmedaljongen.

Ordenen ble fra 1938 tildelt med sverd til militære og ordenstegnene ble utstyrt i henhold til dette med korslagte sverd bak korset, men over monogrammene.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Romanias kroneorden ble i hovedsak tildelt militæroffiserer og statstjenestemenn.[1] Den ble også tildelt utlendinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Lukasz Gaszewski: «Order of the Crown of Romania» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 705–706.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lukasz Gaszewski: «Order of the Crown of Romania» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 705–706