Burma Star

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Burma Star

Burma Star er en britisk militær kampanjemedalje tildelt for tjeneste i Burma, Assam og Bengal øst for Brahmaputra, Kina og Malaya under andre verdenskrig.

Medaljen ble tildelt for minst én dags tjeneste mellom 11. desember 1941 og 2. september 1945 i den britiske hæren, marinen, luftvåpenet eller i handelsflåten. Burma Star ble tildelt for tjeneste i Malaya etter gjenerobringen av Singapore i 1943. Tjeneste til sjøs i farvannene i den østlige Bengalbukten, ved Sumatra, i Sundastredet og Malakkastredet kvalifiserte også for medaljen, men bare etter at man hadde gjort seg fortjent til 1939–1945 Star. Personell i Royal Air Force måtte ha gjennomført ett operasjonstokt.

Den som etter å ha gjort seg fortjent til Burma Star også kvalifiserte seg til Pacific Star, ble ikke tildelt en ekstra medalje. I stedet ble medaljebåndet for Burma Star utstyrt med båndspenne med innskriften «PACIFIC». På båndstripen ble dette markert med en rosett.

Burma Star er utformet som en stjerne med seks tagger og er laget av en legering med kobber og sink. Forsiden har en midtmedaljong som viser kong Georg VIs kronede monogram omgitt av en bord med innskriften «THE BURMA STAR». Baksiden er slett, men kan i noen tilfeller ha mottagerens navn inngravert. Medaljen er opphengt i et mørk blått bånd med en bred rød midtstripe og to smalere oransje striper ved kantene. Blått skal symbolisere de britiske styrkene og rødfargen styrkene fra Samveldelandene. Oransje står for solen.

Båndstriper for Burma Star
Burma Star BAR.svg
Burma Star

Burma Star w clasp BAR.svg
Burma Star
med spennen Pacific

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Peter Duckers: British Military Medals: A Guide for the Collector and Family Historian, Barnsley: Pen and Sword, 2009, s. 110–111
  • John W. Mussell: The Medal Yearbook 2010, Honiton: Token Publishing, 2009, s. 180

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]