Lyman L. Lemnitzer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lyman L. Lemnitzer
Lyman L. Lemnitzer.jpg
Født29. august 1899
Honesdale
Død12. november 1988 (89 år)
Washington D.C.
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington
Utdannet ved United States Military Academy
Beskjeftigelse Militærperson
Nasjonalitet USA
Utmerkelser
10 oppføringer
1. klasse av Den oppadstigende sols orden, Storoffiser av Savoys militærorden, kommandør i den britiske imperieorden, legionær av Legion of Merit, Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold, Grand Officer of the Order of the White Eagle, Presidentens frihetsmedalje, Silver Star, Legion of Merit, storkors av Æreslegionen
TroskapUSA USA
Tjenestetid{USAMA 1916-1920} 1920-1969
Militær gradUS-O10 insignia.svg General
KommandoerChief of Staff of the United States Army
Chairman of the Joint Chiefs of Staff
Supreme Allied Commander, NATO
StillingSACEUR, Chairman of the Joint Chiefs of Staff, Vice Chief of Staff of the United States Army
Deltok iDen andre verdenskrig
Korea-krigen

Lyman Louis Lemnitzer (født 29. august 1899 i Honesdale i Pennsylvania, død 12. november 1988) var en general i United States Army og leder for Joint Chiefs of Staff fra 1960 til 1962.

Lemnitzer ble forfremmet til brigadegeneral i juni 1942 og ble en del av general Dwight D. Eisenhower sin stab kort tid senere. Lemmitzer deltok i planleggingen av den allierte invasjonen av Nord-Afrika og Sicilia. Lemnitzer ble forfremmet til generalmajor i november 1944. Lemnitzer var en av de ledende offiserer som ble sendt for å forhandle om den italienske-fascistiske overgivelse og den tyske overgivelsen i 1945.

Etter avslutningen av andre verdenskrig ble Lemnitzer tildelt ansvaret for en komite tilhørende Joint Chiefs of Staff, og han ble senere utnevnt til kommandant i den amerikanske National War College. I 1950, i en alder av 51 år, gjennomførte Lemnitzer fallskjerm-trening og ble deretter gitt kommandoen over 11. Airborne Division. Lemnitzer ble tildelt kommandoen over den syvende infanteri-divisjon i november 1951 og han ble forfremmet til generalløytnant i august 1952. Lemnitzer ble forfremmet til general få år senere.

Lemnitzer godkjente planene kjent som Operasjon Northwoods i 1962 som skulle diskreditere regimet til den cubanske diktatoren Fidel Castro. Men disse planene ble avslått av daværende president John F. Kennedy som ikke ville la amerikanske styrker gjennomføre noen militær aksjon mot Cuba på dette tidspunktet. I november samme år ble Lemnitzer utnevnt som sjef for de amerikanske styrkene som var utplassert i Europa.

1960-tallet satt Lemnitzer som Formann for NATOs militærkomité som er det sentrale militære koordineringsorganet i NATO. Lemnitzer gjennomførte tilbaketrekkingen av alle NATO sine styrker fra Frankrike i 1966. Lemnitzer pensjonerte seg fra det amerikanske militæret i juli 1969. Lemnitzer avgikk med døden den 12. november 1988, da han var 89 år gammel, og han ble begravet ved Arlington National Cemetery. Hans kone, Katherine Tryon Lemnitzer (19011994) ble senere begravet ved siden av ham. Lemnitzer ble spilt av skuespiller John Seitz i regissør Oliver Stone sin film JFK fra 1991 med blant andre Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Kevin Bacon og Gary Oldman på rollelisten.