Avizordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moderne ordenstegn for Avizordenen.

Avizordenen ((portugisisk: Ordem Militar de Avis) er en portugisisk ridderorden. Den ble grunnlagt omkring 1140 og ble i 1162 omdannet til en geistlig ridderorden etter mønster av benediktinerordenen. Etter dette benevnes ordenen også som Sankt Benedikt av Aviz' orden. Avisordenen ble sekularisert i 1789 og fungerer i dagens Portugal som en fortjenstorden, i særdeleshet for militær. Republikken Portugals president er ordenens stormester.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for stiftelsen av Avizordenen var kampen mot maurerne under under Reconquista på den iberiske halvøy. På bakgrunn av framgang i kampen for gjenerobring ble ordenen i 1211 gitt byen Évora av kong Alfons II . Ordenen tok et grønt liljekors som sitt ordenstegn. Ordenen var nært tilknyttet det portugisiske kongehuset, men ordenen var samtidig delvis underlagt Calatravaordenen i nabolandet Castilla og tidvis ansett som en portugisisk gren av denne. Da ordenens stormester i 1383 ble konge som Johan I brøt han alle bånd til Castilla. Fra 1551 av var Portugals konge alltid ordenens stormester.

Ordenens religiøse karakter avtok i betydning. I 1402 ble ordenens medlemmer løst fra forpliktelsen til å leve i sølibat. Ordenen opparbeidet seg betydelige rikdommer og kontrollerte 43 gods. Sammen med Kristusordenen spilte Avizordenen en sentral rolle i Portugals oversjøiske ekspansjon.

I 1789 ble ordenen omdannet til en helt sekulær organisasjon. Ordenens privilegier ble avskaffet og dens eiendommer ble i 1834 inndratt av staten under det konstitusjonelle monarkiet. Avisordenen ble etter dette omdannet til en ren fortjenstorden. Etter overgangen til republikansk statsform i 1910 opphørte Avizordenen en tid, for så å bli fornyet i 1917, igjen som en fortjenstorden.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Som portugisisk fortjenstorden er Avizordenen underlagt statsoverhodet. Presidenten er ordenens stormester. Stormesteren støttes av et ordensråd på åtte medlemmer utnevnt av presidenten. Avizordenen administreres som en av Portugals «gamle militærordener», der også Tårn- og sverdordenen, Kristusordenen og Santiago av sverdets orden inngår.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Fra 1789 av var Avizordenen delt i tre klasser og hadde to avdelinger, en maritim og en militær. Da ordenen ble fornyet etter overgangen til republikk ble den omdannet til en moderne fortjenstorden med fem klasser, en inndeling som fortsatt er gjeldende.

  • Storkors
  • Storoffiser
  • Kommandør
  • Offiser
  • Ridder

Insignier[rediger | rediger kilde]

Avizordenens ordenstegn er et grønt liljekors utført i emalje på gull. I tiden Portugal var et monarki, var ordenstegnet festet til båndet med et mellomledd bestående av Jesu hellige hjerte. Ordensstjernen har åtte odder og har ordenstegnet plassert på en hvit midtmedaljong omgitt av laurbærgrener. Ordensbåndet for Avizordenen er grønt.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Avizordenen tildeles for fortjenester av militær, men noen ganger også sivil karakter. Den kan tildeles portugisiske og utenlandske statsborgere for særlige fortjenester for republikken og for tjeneste i landets politiske institusjoner og statsapparat.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Harald V er innehaver av storkors av Avizordenen. Det var også Olav V og Haakon VII.

Siden 1910 er en rekke andre nordmenn tildelt ulike klasser av Avizordenen. Blant disse er følgende nordmenn tildelt ordenens høyere klasser:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]