Morganatisk ekteskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Morganatisk ekteskap, også kalt ekteskap til venstre hånd, er et ujevnbyrdig ekteskap, gjerne inngått mellom en fyrstelig mann og kvinne av lavere sosial stand, hvor hun og de barn som blir født i ekteskapet ikke oppnår de rettigheter (herunder eventuelle titler) som følger av mannens stand. Barn født i ekteskapet regnes likevel som legitime, født i ekteskap (ektefødt), og forbudet mot bigami gjelder, det vil si at det er ikke mulig å være gift med mer enn en person, morganatisk eller ikke.

Det var mulig for en kvinne av høyere sosial stand å inngå morganatisk ekteskap med en mann av lavere sosial stand, men dette forekom svært sjelden. Kvinner av høy stand hadde heller ikke titler som de kunne overføre til sine barn (siden titler og lignende rettigheter så å si alltid overføres agnatisk), og i mange tilfeller valgte de ikke ektefellen selv.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Morganatisk skriver seg fra middelalderlatin morganaticus, opprinnelig fra det senlatinske uttrykket matrimonium ad morganaticam, og viser til den den gaven brudgommen gav bruden morgenen etter bryllupet, en morgengave. Det latinske uttrykket, brukt om en germansk skikk, ble overtatt fra det germanske ordet Morgengabe.

Meyers Konversations-Lexikon (1888) forklarer etymologien til Morganitische Ehe[1] som en kombinasjon av gotisk morgjan, «å begrense», som viste til de begrensede gavene brudgommen gav til bruden i et slikt ekteskap.

Å gi morgengaver var en vanlig skikk i eldre germanske kulturer, slik som langobardene, og under innflytelse av kirken ble skikken også innført i større deler av Europa for å sikre kvinnens stilling. Bruden fikk en medgift fra brudgommens familie som skulle sikre henne dersom hun ble enke, og som var kvinnens separate, personlige eiendom. Når det ble inngått ekteskap der bruden og barna født i ekteskapet ikke ville få noe annet enn medgiften fra brudgommen eller hans arv, ble ekteskapet kalt matrimonium ad morganaticum, dvs. ekteskap med bare medgiften og ingen annen arv.

Uttrykket «til venstre hånd» skriver seg fra at brudgommen under en morganatisk ekteskapsinngåelse tradisjonelt holdt brudens høyre hånd med sin venstre i stedet for omvendt.

Kjente personer med morganatisk ekteskap[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]