Liste over Norges kirke- og undervisningsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norske kirke- og undervisningsministere etter 1945
Forklaring:
- Rosa=V
- Gult=KrF
- Rødt=Ap
- Grønt=SP
- Blått=Høyre

Liste over norske kirke- og undervisningsministere er en liste over statsråder i Kirke- og undervisningsdepartementet (KUD).

Fra 1. januar 1990 ble det delt opp i Kirke- og kulturdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet.

1. ministerium (kirke- og undervisningsanliggender)[rediger | rediger kilde]

  1. Niels Treschow: jan 1815 – sept 1816
  2. Christian Krohg d.e.: sept. 1816–sept. 1817
  3. Niels Treschow: sept. 1817–jan. 1819

Kirke- og undervisningsdepartementet[rediger | rediger kilde]

Fram til 1884[rediger | rediger kilde]

# Navn Fra Til Parti Regjering
1 Treschow, NielsNiels Treschow
(1751–1833)
Niels Treschow.png januar 1817 oktober 1819 Wedel 1
2 Collett, JonasJonas Collett
(1772–1851)
Jonas Collett.png oktober 1819 september 1820 Wedel 1
3 Treschow, NielsNiels Treschow
(1751–1833)
Niels Treschow.png september 1820 juli 1822 Wedel 1
4 Holst, Poul ChristianPoul Christian Holst
(1776–1863)
Poul-Christian-Holst.jpg 9. juli 1822[1] april 1823 Wedel 1
5 Treschow, NielsNiels Treschow
(1751–1833)
Niels Treschow.png april 1823 28. juni 1825 Wedel 1
6 Holst, Poul ChristianPoul Christian Holst
(1776–1863)
Poul-Christian-Holst.jpg 28. juni 1825 16. september 1825 Wedel 1
7 Diriks, Christian AdolphChristian Adolph Diriks
(1775–1837)
Christian Adolph Diriks malt av Ragna Hennig-Larsen etter silhuett - Eidsvoll 1814 - EM.03071 - crop.jpg 16. september 1825 10. november 1836 Wedel 1
8 de Schouboe, Oluf BorchOluf Borch de Schouboe
(1777–1844)
10. november 1836 desember 1836 Wedel 2
9 Arntzen, AndreasAndreas Arntzen
(1777–1837)
Andreas arntzen 1777 1837.jpg desember 1836[2] juni 1837 Wedel 2
10 Holst, Poul ChristianPoul Christian Holst
(1776–1863)
Poul-Christian-Holst.jpg juni 1837 september 1839 Wedel 2
11 de Schouboe, Oluf BorchOluf Borch de Schouboe
(1777–1844)
september 1839 10. oktober 1840 Wedel 2
12 Holst, Poul ChristianPoul Christian Holst
(1776–1863)
Poul-Christian-Holst.jpg 10. oktober 1840 september 1843 Wedel 2
13 de Schouboe, Oluf BorchOluf Borch de Schouboe
(1777–1844)
september 1843 september 1844 Wedel 2
14 Holst, Poul ChristianPoul Christian Holst
(1776–1863)
Poul-Christian-Holst.jpg september 1844 19. april 1848 Løvenskiold/Vogt
15 Riddervold, HansHans Riddervold
(1795–1876)
Hans Riddervold.png 19. april 1848 september 1849 Løvenskiold/Vogt
16 Vogt, Jørgen HermanJørgen Herman Vogt
(1784–1862)
J. H. Vogt.png september 1849 juni 1850 Løvenskiold/Vogt
16a Sørenssen, Søren Anton WilhelmSøren Anton Wilhelm Sørenssen
(1793–1853)
Soren sorenssen 1793 1853.jpg juni 1850 august 1850 Løvenskiold/Vogt
16b Vogt, Jørgen HermanJørgen Herman Vogt
(1784–1862)
J. H. Vogt.png august 1850 september 1850 Løvenskiold/Vogt
17 Riddervold, HansHans Riddervold
(1795–1876)
Hans Riddervold.png september 1850 7. september 1854 Løvenskiold/Vogt
18 Vogt, Jørgen HermanJørgen Herman Vogt
(1784–1862)
J. H. Vogt.png 7. september 1854 7. oktober 1854 Løvenskiold/Vogt
19 Lange, Otto VincentOtto Vincent Lange
(1797–1870)
Otto Vincent Lange OB.F20293f.jpg 7. oktober 1854 september 1855 Løvenskiold/Vogt
20 Riddervold, HansHans Riddervold
(1795–1876)
Hans Riddervold.png september 1855 1. juli 1872 Vogt m.fl
21 Essendrop, Carl Peter PareliusCarl Peter Parelius Essendrop
(1818–1893)
38395 Carl Peter Parelius Essendrop cropped.jpg 1. juli 1872 28. november 1874[3] Stang
22 Nissen, Rasmus TønderRasmus Tønder Nissen
(1822–1882)
Rtnissen cropped.jpg 28. november 1874 26. mai 1875 Stang
22a Essendrop, Carl Peter PareliusCarl Peter Parelius Essendrop
(1818–1893)
38395 Carl Peter Parelius Essendrop cropped.jpg 26. mai 1875 5. juni 1875 Stang
22b Nissen, Rasmus TønderRasmus Tønder Nissen
(1822–1882)
Rtnissen cropped.jpg 5. juni 1875 6. juli 1875 Stang
22c Essendrop, Carl Peter PareliusCarl Peter Parelius Essendrop
(1818–1893)
38395 Carl Peter Parelius Essendrop cropped.jpg 6. juli 1875 21. juli 1875 Stang
22d Nissen, Rasmus TønderRasmus Tønder Nissen
(1822–1882)
Rtnissen cropped.jpg 21. juli 1875 oktober 1876 Stang
23 Holmboe, JensJens Holmboe
(1821–1891)
Jens Holmboe 1891.jpg oktober 1876 oktober 1877 Stang
24 Nissen, Rasmus TønderRasmus Tønder Nissen
(1822–1882)
Rtnissen cropped.jpg oktober 1877 november 1880 Stang
25 Holmboe, JensJens Holmboe
(1821–1891)
Jens Holmboe 1891.jpg november 1880 16. september 1881 Selmer
25a Lehmann, HalfdanHalfdan Lehmann
(1825–1908)
16. september 1881 26. september 1881 Selmer
25b Holmboe, JensJens Holmboe
(1821–1891)
Jens Holmboe 1891.jpg 26. september 1881 oktober 1881 Selmer
26 Nissen, Rasmus TønderRasmus Tønder Nissen
(1822–1882)
Rtnissen cropped.jpg oktober 1881 19. januar 1882[4] Selmer
27 Hertzberg, Nils Christian EgedeNils Christian Egede Hertzberg
(1827–1911)
Nils Hertzberg.png 30. januar 1882 21. mars 1884 Selmer
28 Helliesen, Henrik LaurentiusHenrik Laurentius Helliesen
(1824–1900)
Henrik Laurentius Helliesen.png 21. mars 1884 29. mars 1884 Selmer
28a Lehmann, HalfdanHalfdan Lehmann
(1825–1908)
29. mars 1884 3. april 1884 Selmer (Rye)
29 Hertzberg, Nils Christian EgedeNils Christian Egede Hertzberg
(1827–1911)
Nils Hertzberg.png 3. april 1884 26. juni 1884 Schweigaard

Fra 1884 til 1945[rediger | rediger kilde]

# Navn Fra Til Parti Regjering
30 Blix, EliasElias Blix
(1836–1902)
Elias Blix OB.SZ01291.jpg 26. juni 1884 august 1885 Sverdrup
31 Sverdrup, JakobJakob Sverdrup
(1845–1899)
Jakob Sverdrup.png august 1885 august 1886 Sverdrup
32 Blix, EliasElias Blix
(1836–1902)
Elias Blix OB.SZ01291.jpg august 1886 24. februar 1888 Sverdrup
33 Sverdrup, JakobJakob Sverdrup
(1845–1899)
Jakob Sverdrup.png 24. februar 1888 13. juli 1889 Sverdrup
34 Bonnevie, Jacob AallJacob Aall Bonnevie
(1838–1904)
Jacob Aall Bonnevie.jpg 13. juli 1889 6. mars 1891 Stang 1
35 Wexelsen, Vilhelm AndreasVilhelm Andreas Wexelsen
(1849–1909)
21419 Vilhelm Andreas Wexelsen cropped.jpg 6. mars 1891 juli 1892 Steen 1
36 Berner, CarlCarl Berner
(1841–1918)
Carl Berner.PNG

1. juli 1892

2. mai 1893 Steen 1
37 Bang, Anton ChristianAnton Christian Bang
(1840–1913)
Anton Chr. Bang.jpg 2. mai 1893 27. april 1895 Stang 2
38 Stang, EmilEmil Stang
(1834–1912)
Emil Stang by Klem.png 27. april 1895 14. oktober 1895 Stang 2
39 Sverdrup, JakobJakob Sverdrup
(1845–1899)
Jakob Sverdrup.png 14. oktober 1895 17. februar 1898 Hagerup 1
40 Wexelsen, Vilhelm AndreasVilhelm Andreas Wexelsen
(1849–1909)
21419 Vilhelm Andreas Wexelsen cropped.jpg 17. februar 1898 22. oktober 1903 Steen 2, Blehr 1
41 Hauge, Hans NilsenHans Nilsen Hauge
(1853–1931)
22. oktober 1903 13. mars 1905 Hagerup 2
42 Knudsen, ChristopherChristopher Knudsen
(1843–1915)
Christopher Knudsen.jpg 13. mars 1905 27. januar 1906 Michelsen
43 Jensen, OttoOtto Jensen
(1856–1918)
Otto jensen.jpg 27. januar 1906 23. oktober 1907 Michelsen
44 Berge, AbrahamAbraham Berge
(1851–1936)
Abraham Berge.jpg 23. oktober 1907 19. mars 1908 Løvland
45 Seip, KarlKarl Seip
(1850–1909)
KarlSeip1855.jpg 19. mars 1908 8. juli 1909[5] Knudsen 1
46 Hougen, JohannesJohannes Hougen
(1854–1954)
Knut johannes hougen.jpg 8. juli 1909[6] 2. februar 1910 V Knudsen 1
47 Qvigstad, JustJust Qvigstad
(1853–1957)
Just Qvigstad.jpg 2. februar 1910 20. februar 1912 Konow
48 Liljedahl, EdvardEdvard Liljedahl
(1845–1924)
Edvard liljedahl cropped.jpg 20. februar 1912 31. januar 1913 Bratlie
49 Bryggesaa, AasulvAasulv Bryggesaa
(1856–1922)
Aasulv Bryggesaa.jpg 31. januar 1913 26. oktober 1915 V Knudsen 2
50 Løvland, JørgenJørgen Løvland
(1848–1922)
Jørgen Løvland.jpg 26. oktober 1915 21. juni 1920 V Knudsen 2
51 Jensen, Nils RiddervoldNils Riddervold Jensen
(1863–1935)
Nils Riddervold Jensen.jpg 21. juni 1920 22. juni 1921 H Halvorsen 1
52 Nalum, Martin OlsenMartin Olsen Nalum
(1854–1935)
Martin olsen nalum.jpg 22. juni 1921 6. mars 1923 V Blehr 2
53 Sælen, Ivar B.Ivar B. Sælen
(1855–1923)
Ivar b saelen.jpg 6. mars 1923 24. november 1923 H Halvorsen 2, Berge
53a Venger, AndersAnders Venger
(1872–1935)
Anders venger cropped.jpg 24. november 1923 8. desember 1923 H Berge
54 Sanne, KarlKarl Sanne
(1869–1945)
Karl Sanne.jpg 8. desember 1923 25. juli 1924 H Berge
55 Tveiten, Ivar P.Ivar P. Tveiten
(1850–1934)
Ivar petterson tveiten.jpg 25. juli 1924 5. mars 1926 V Mowinckel 1
56 Magelssen, Wilhelm ChristianWilhelm Christian Magelssen
(1867–1930)
Wilhelm christian magelssen.jpg 5. mars 1926 25. desember 1927 H Lykke
57 Bærøe, OleOle Bærøe
(1877–1943)
Ole Ludvig Baeroe.jpg 25. desember 1927 27. januar 1928 H Lykke
58 Steinnes, Olav MartiniusOlav Martinius Steinnes
(1886–1961)
Olav Martinus Steinnes.jpg 27. januar 1928 15. februar 1928 Ap Hornsrud
59 Hasund, Sigvald MathiasSigvald Mathias Hasund
(1868–1959)
Sigvald mathias hasund cropped.jpg 15. februar 1928 12. mai 1931 V Mowinckel 2
60 Trædal, NilsNils Trædal
(1879–1948)
Nils tradal.jpg 12. mai 1931 3. mars 1933 B Kolstad, Hundseid
61 Liestøl, KnutKnut Liestøl
(1881–1952)
Knut liestol.jpg 3. mars 1933 20. mars 1935 Mowinckel 3
62 Hjelmtveit, NilsNils Hjelmtveit
(1892–1985)
20. mars 1935 25. juni 1945 Ap Nygaardsvold

Fra 1945[rediger | rediger kilde]

# Navn Fra Til Parti Regjering
63 Bonnevie-Svendsen, ConradConrad Bonnevie-Svendsen[7]
(1898–1983)
25. juni 1945 5. november 1945 Gerhardsen 1
64 Fostervoll, KaareKaare Fostervoll
(1891–1981)
25. juni 1945 28. juni 1948 Ap Gerhardsen 1, 2
65 Moen, LarsLars Moen
(1885–1964)
28. juni 1948 9. desember 1953 Ap Gerhardsen 2, Torp
66 Bergersen, BirgerBirger Bergersen
(1891–1977)
31613 Birger Bergersen cropped.jpg 9. desember 1953 23. april 1960 Ap Torp, Gerhardsen 3
67 Sivertsen, HelgeHelge Sivertsen
(1913–1986)
Helge sivertsen ob f06471b cropped.jpg 23. april 1960 28. august 1963 Ap Gerhardsen 3
68 Kortner, OlafOlaf Kortner
(1920–1998)
28. august 1963 25. september 1963 V Lyng
69 Sivertsen, HelgeHelge Sivertsen
(1913–1986)
Helge sivertsen ob f06471b cropped.jpg 25. september 1963 12. oktober 1965 Ap Gerhardsen 4
70. Bondevik, KjellKjell Bondevik
(1901–1983)
12. oktober 1965 17. mars 1971 KrF Borten (Sp, H, KrF, V)
71. Gjerde, BjartmarBjartmar Gjerde
(1931–2009)
(første gang)
70289 Bjartmar Gjerde.jpg 17. mars 1971 18. oktober 1972 A Bratteli I (A)
72. Skulberg, AntonAnton Skulberg
(1921–2012)
18. oktober 1972 16. oktober 1973 Sp Korvald (KrF, Sp, V)
73. Gjerde, BjartmarBjartmar Gjerde
(1931–2009)
(andre gang)
70289 Bjartmar Gjerde.jpg 16. oktober 1973 15. januar 1976 A Bratteli II (A)
74. Egeland, KjølvKjølv Egeland
(1918–1999)
15. januar 1976 8. oktober 1979 A Nordli (A)
75. Førde, EinarEinar Førde
(1943–2004)
Einar forde cropped.jpg 8. oktober 1979 14. oktober 1981 A Nordli (A)
Brundtland I (A)
76. Langslet, Lars RoarLars Roar Langslet[8]
(1936–2016)
14. oktober 1981 1. januar 1982 H Willoch (H; fra 1983: H, KrF, Sp)
77. Austad, ToreTore Austad[8]
(1935–)
14. oktober 1981 8. juni 1983 H
78. Bondevik, Kjell MagneKjell Magne Bondevik
(1947–)
(Bilden ar tagen vid Nordiska radets session i Oslo, 2003) (1).jpg 8. juni 1983 9. mai 1986 KrF
79. Grøndahl, Kirsti KolleKirsti Kolle Grøndahl
(1943–)
9. mai 1986 13. juni 1988 A Brundtland II (A)
80. Kvidal, MaryMary Kvidal
(1943–)
13. juni 1988 16. oktober 1989 A
81. Steensnæs, EinarEinar Steensnæs
(1942–)
16. oktober 1989 1. januar 1990 KrF Jan P. Syse (H, KrF, Sp)

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Holst var statssekretær og ikke fullverdig medlem av regjeringskollegiet.
  2. ^ Arntzen ble utnevnt 16. november 1836, men tiltrådte noe seinere.
  3. ^ Essendrop fikk avskjed fra 24. oktober 1874, men innehadde stillingen rundt en måned til.
  4. ^ Rasmus Tønder Nissen døde 19. januar 1882, og statsrådsembetet stod vakant inntil nyutnevnelse 30. januar.
  5. ^ Karl Seip hadde sykepermisjon fra 8. juli 1909, men innehadde formelt statsrådsembetet fram til sin død 16. september samme år.
  6. ^ Johannes Hougen var konstituert statsråd i Karl Seips sykdomsperiode fra 8. juli 1909. Han ble formelt utnevnt til statsråd 18. oktober samme år, etter Seips død.
  7. ^ Conrad Bonnevie-Svendsen var konsultativ statsråd ved Kirkedepartementet.
  8. ^ a b Lars Roar Langslet var minister for kultursaker, mens Tore Austad var minister for kirkesaker.

Se også[rediger | rediger kilde]