Jacob Aall Bonnevie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jacob Aall Bonnevie
Jacob Aall Bonnevie.jpg
Født31. desember 1838
Christiania
Død13. august 1904 (65 år)
Linköping
Far Honoratus Bonnevie
Søsken Johanne Mathilde Dietrichson
Barn Kristine Bonnevie, Thomas Bonnevie, Carl Emil Christian Bonnevie
Beskjeftigelse Politiker
Parti Høyre
NasjonalitetNorge

Jacob Aall Bonnevie (født 21. desember 1838 i Kristiania, død 13. august 1904 i Linköping, Sverige) var norsk skoledirektør og politiker (Høyre).

Familie[rediger | rediger kilde]

Bonnevie giftet seg i 1863 med Anne Johanne Daae (født 18. desember 1839, død 3. desember 1876). Sammen fikk de barna Sofie Honoria (gift med professor Vilhelm Bjerknes), Hanna, Sofie Augusta (gift med patentingeniør Alfred J. Bryn), Nils Cornelius (1870– emigrerte), Christine Elisabeth Heuch (kjent som Kristine Bonnevie, biologen som ble Norges første kvinnelige professor), Jacob Aall og Christian (1876–1899).

Etter Anne Johannes død inngikk han ekteskap med Susanne Bryn, og de fikk barna Thomas Bonnevie (høyesterettsdommer) og Carl Emil Christian Bonnevie (politiker).

Jacob Aall Bonnevie var onkel av forfatteren Anna Munch.[1]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Bonnevie var utdannet cand.real.

Virke[rediger | rediger kilde]

Skolemann[rediger | rediger kilde]

Som skoledirektør i Nidaros stift fra 1872 etablerte han realgymnaset i lovs form (1869) og var visstnok pådriver for at kalkulus med differensial- og integralretning skulle være med i pensum. I denne perioden ga han også ut boken Kortfattet Lærebog i Arithmetik og Algebra med Exempelsamling (1871), som en tid etter kom under kritikk av Sophus Lie, som mente at også bevisteknikker var sentrale i pensum.

Politiker[rediger | rediger kilde]

I perioden 1880–1897 satt han på Stortinget, og var Kirke- og undervisningsminister fra juli 1889 til mars 1891. Mot århundreskiftet var han involvert i forhandlingene rundt det som etterhvert resulterte i unionsoppløsningen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

En biografi om ham er skrevet av Åsmund Lønning Strømnes – den har tittelen Jacob Aall Bonnevie: Sentral norsk skulemann og politikar sist i det 19. hundreåret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Anna Munch – Norsk biografisk leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 22. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]