Krokeide videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krokeide videregående skole
Motto«Alle kan lære»
SkoletypeVideregående skole
Grunnlagt1946
FylkeVestland
KommuneBergen
ByBergen
BydelFana
AdresseKorsnesveien 70
5244 Fana
EierStiftelsen Krokeide
RektorTrond Iversen
Elever186[1] (2018)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Krokeide videregående skole
60°13′23″N 5°17′17″Ø

Krokeide videregående skole eies av Stiftelsen Krokeide og ligger på Krokeide i Bergen kommune, ved fergeleiet til Austevoll.

Skolen er godkjent som en videregående skole for funksjonshemmede med inntil 220 elevplasser, og tar inn elever fra hele landet som har et dokumentert tilretteleggingsbehov. Skolen har internat, kantine, treningsrom og svømmebasseng. Skolen driver non-profit og er unik på landsbasis på grunn av sitt helhetlige fokus på elevenes helse og læring.

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Fra høsten 2021:[2]

Trinn Utdanningsprogram
Vg1 Elektro og datateknologi
Vg2 Datateknologi og elektronikk
Vg3 Dataelektronikerfaget
Vg1 Informasjonsteknologi og medieproduksjon
Vg2 Informasjonsteknologi
Vg1 Salg, service og reiseliv
Vg2 Salg og reiseliv
Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon
Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse

Historie[rediger | rediger kilde]

Krokeide videregående skole har sin opprinnelse i folkesykdommen turberkulose. For å gi yrkesopplæring til de tuberkuløse, ble skolen åpnet i 1946 av landsforeningen som den gang het Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon. Skolen ble etablert i Fana på tomten der sentralkommandoplassen for det tyske kystartilleriet lå under andre verdenskrig. De naturskjønne omgivelsene rundt skolen bød nå på mange muligheter. Stor dugnadsinnsats, bl.a. fra de tidligere tuberkuløse selv, gjorde at skolen kunne åpne dørene 10. november 1946. Det sies at mange engasjerte seg slik i arbeidet at det førte til tilbakefall og nytt opphold på sanatorium. Skolen startet med opplæring innen treskjæring, lettere snekkerarbeid, dekorasjon, rosemaling, tredreining og radio. Gjennom tidene har skolen endret tilbudet i takt med endringene i samfunnet. I dag er det en moderne skole med yrkesrettet opplæring innen elektrofag, service og samferdsel, påbygg og IKT. Elevmassen har også endret seg. Med et tverrfaglig støtteapparat innen medisin, trening, spesialpedagogikk og aktivt miljøskapende arbeid, kan skolen hjelpe et mangfold tilbake til arbeidslivet.

Skolen har et attraktivt tilbud til elever fra hele landet.

Frem til 31. desember 2014 eide og drev Landsforeningen for hjerte- og lungesyke Krokeide videregående skole. Fra og med 1. januar 2015 er denne skolen heleid av Stiftelsen Krokeide.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]