Krokeide videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krokeide videregående skole
SkoletypeVideregående skole Privat
Grunnlagt1946
FylkeHordaland
KommuneBergen
BydelFana
AdresseKorsnesveien 70
5244 Fana
RektorTrond Iversen
Elever190[1]
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Krokeide videregående skole
60°13′23″N 5°17′17″E

Krokeide videregående skole eies av Stiftelsen Krokeide og ligger på Krokeide i Bergen kommune, ved fergeleiet til Austevoll.

Skolen er godkjent som en videregående skole for funksjonshemmede med inntil 220 elevplasser, og tar inn elever fra hele landet som har et dokumentert tilretteleggingsbehov. Skolen har internat, kantine, treningsrom og svømmebasseng. Skolen driver non-profit og er unik på landsbasis på grunn av sitt helhetlige fokus på elevenes helse og læring.

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Undervisningstilbud og elevtall i skoleåret 2018-2019:[2]

Trinn Utdanningsprogram 186
Vg1 Elektrofag 33
Vg2 Data og elektronikk 30
Vg3 Dataelektronikerfaget 31
Vg1 Service og samferdsel 28
Vg2 IKT-servicefag 24
Vg2 Salg, service og sikkerhet 20
Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse 20

Historie[rediger | rediger kilde]

Krokeide videregående skole har sin opprinnelse i folkesykdommen turberkulose. For å gi yrkesopplæring til de tuberkuløse, ble skolen åpnet i 1946 av landsforeningen som den gang het Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon. Skolen ble etablert i Fana på tomten der sentralkommandoplassen for det tyske kystartilleriet lå under andre verdenskrig. De naturskjønne omgivelsene rundt skolen bød nå på mange muligheter. Stor dugnadsinnsats, bl.a. fra de tidligere tuberkuløse selv, gjorde at skolen kunne åpne dørene 10. november 1946. Det sies at mange engasjerte seg slik i arbeidet at det førte til tilbakefall og nytt opphold på sanatorium. Skolen startet med opplæring innen treskjæring, lettere snekkerarbeid, dekorasjon, rosemaling, tredreining og radio. Gjennom tidene har skolen endret tilbudet i takt med endringene i samfunnet. I dag er det en moderne skole med yrkesrettet opplæring innen elektrofag, service og samferdsel, påbygg og IKT. Elevmassen har også endret seg. Med et tverrfaglig støtteapparat innen medisin, trening, spesialpedagogikk og aktivt miljøskapende arbeid, kan skolen hjelpe et mangfold tilbake til arbeidslivet.

Skolen har et attraktivt tilbud til elever fra hele landet.

Frem til 31. desember 2014 eide og drev Landsforeningen for hjerte- og lungesyke Krokeide videregående skole. Fra og med 1. januar 2015 er denne skolen heleid av Stiftelsen Krokeide.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]