Krokeide videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krokeide videregående skole
Motto«Alle kan lære»
LandNorge[1]
TypeVideregående skole
Org.nummer980443191
Grunnlagt1946
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
ByBergen
BydelFana
AdresseKorsnesveien 70
5244 Fana
EierStiftelsen Krokeide
RektorLeif Erik Haugstad
Elever187[2]
Nettsted Offisielt nettsted (no)
Beliggenhet
Kart
Krokeide videregående skole
60°13′23″N 5°17′17″Ø

Krokeide videregående skole eies av Stiftelsen Krokeide og ligger på Krokeide i Bergen kommune, ved fergeleiet til Austevoll.

Skolen er godkjent som en videregående skole for funksjonshemmede med inntil 220 elevplasser, og tar inn elever fra hele landet som har et dokumentert tilretteleggingsbehov. Skolen har internat, kantine, treningsrom og svømmebasseng. Skolen driver non-profit og har et helhetlig fokus på elevenes helse og læring.

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Fra høsten 2023:[3][4]

Trinn Utdanningsprogram
Vg1 Elektro og datateknologi
Vg2 Datateknologi og elektronikk
Vg3 Dataelektronikerfaget
Vg1 Informasjonsteknologi og medieproduksjon
Vg2 Informasjonsteknologi
Vg1 Salg, service og reiseliv
Vg2 Salg og reiseliv
Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon (fra høsten 2024)
Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse

Utvikling av skoletilbudet[rediger | rediger kilde]

Krokeide videregående skole ble opprinnelig etablert for å tilby yrkesopplæring til personer som hadde blitt rammet av folkesykdommen turberkulose. Skolen ble åpnet i 1946 av landsforeningen som den gang het Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon. Skolen ble etablert i Fana på tomten der sentralkommandoplassen for det tyske kystartilleriet lå under andre verdenskrig. De naturskjønne omgivelsene rundt skolen bød på mange muligheter. Stor dugnadsinnsats, blant annet fra de tidligere tuberkuløse selv, gjorde at skolen kunne åpne dørene 10. november 1946. Det sies at mange engasjerte seg slik i arbeidet at det førte til tilbakefall og nytt opphold på sanatorium.

Skolen startet med opplæring innen treskjæring, lettere snekkerarbeid, dekorasjon, rosemaling, tredreining og radio. I årenes løp ble undervisningstilbudet endret i takt med endringene i samfunnet. På 2020-tallet er det en moderne skole med yrkesrettet opplæring innen elektrofag, service og samferdsel, påbygg og IKT. Elevmassen har også endret seg. Skolen har et tverrfaglig personale med kompetanse innen medisin, trening, spesialpedagogikk og aktivt miljøskapende arbeid, og har som mål å hjelpe sine elever tilbake til arbeidslivet.

Skolen tar imot elever fra hele landet.

Eierskap[rediger | rediger kilde]

Frem til 31. desember 2014 eide og drev LHL Krokeide videregående skole. Fra og med 1. januar 2015 er denne skolen heleid av Stiftelsen Krokeide.[5] Høsten 2020 startet stiftelsen også opp Feiring videregående skole i Eidsvoll i Viken.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]